szülőknek mese elkényeztetés

Tisztelt szakértő,

Egy 6 éves kislány nagymamája vagyok. Felháborodva hallom, hogy az unokám egyre gyakrabban azt értékeli, hogy szép valaki. Értem én, hogy egy lány legyen lány, egy fiú legyen fiú, és próbálok megértő lenni amikor éppen ő a kis hercegnő és hibes-habos rózsaszín meséket néz. Csak ezt már soknak érzem. Valószínűleg más életében sem egyszerű összehangolni, hogy a menye családja más értékeket követ, de hülyét kapok tőle, hogy a másik nagymamánál sminkelik a körmét.

 

Számomra ezek sosem voltak fontosak, és nem érzem, hogy ez jót tesz a kislány testképének.

Üdvözlettel,

Mária, Kunhegyes

Kedves Mária,

Megértem a reakcióját, de ezen nem érdemes hergelnie magát. A nemi szerepek illetve az ezzel kapcsolatos gondolkodás sokat változtak az elmúlt évtizedekben. Nem feltétlenül az előnyére. A korszellem megnyilvánulásai a reklámoktól a rajzfilmekig mind komoly hatással vannak a gyerekekre. Ettől őket nem lehet és nem is kell megóvni, amit viszont fontos nekik tanítani már fiatal kortól az az, ami ezekből hiányzik. Ilyen például, hogy legyenek önálló gondolataik, vagy a belső értékek-erények fontossága, mint kedvesség, őszinteség stb. illetve mások és önmaguk kellő tisztelete és megbecsülése a külcsíntől és mások tetszésétől függetlenül.

Ha ilyen vagy ehhez hasonló értékeket szeretne neki átadni, akkor beszélgessenek ezekről a dolgokról, vagy mivel a gyerekek még gyakran fogékonyabbak a mesékre javaslom, hogy olvasson neki, vagy akár nézzenek együtt ilyen meséket amiben ezek szerepelnek.

Sok remek mese közül válogathat. A Disney mesék közül is van, ami nem a szépséget helyezi előre, például Mulan, Moana, vagy a Merida a bátor. Nézhetnek együtt akár régi magyar népmeséket. Illetve a régi Andersen mesék közül is lehet válogatni (Itt is van kb. 50db).

Ehhez minden jót, és sok szerencsét kívánok.

Üdvözlettel

Tóth Dániel

Ajánlott linkek:

 

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaddal kapcsolatosan? Keress minket bizalommal!

Amennyiben a válasz alapján további kérdése merült fel, úgy érzi, azonosításra került egy probléma, amin érdemes dolgozni, vagy minden igyekezet ellenére sem javul a helyzet, forduljon szakemberhez, vegyen igénybe konzultációt. A szakértői válasz (levél/videó) nem minősül terápiának, sem valódi diagnózis nem állítható fel és orvosi tanácsadásnak sem tekinthető.

 

Fotó: istock/liderina