A családi ebédtől kezdve a baráti sörözéseken keresztül a munkahelyi ünneplésekig az alkohol szinte mindenütt ott van. Koccintunk a sikerre és a bánatra is. A legkézenfekvőbb ajándékként is egy üveg bort, nevesebb alkalomra akár egy üveg tömény szeszt adunk az ünnepeltnek. A nagypapa bora és pálinkája családi kincs, és mint minden öröm, ez is megosztva a legjobb. Itt a teszt, amivel saját szokásain keresztül ismerheti meg, hogyan válhat a fiatalok alkoholfogyasztása veszélyessé.

tesztek alkoholfogyasztás alkohol teszt

 

Tejfakasztó, keresztelő, érettségi bankett, diplomaosztó, esküvő. Életünk legmeghatározóbb és legszebb pillanatai, ahol mindenütt találkozhatunk alkohollal. Persze nem is kell hozzá alkalom, hogy lecsússzon egy-egy pohár. A legszebb nyárestét is tovább édesíti a bor és a legjobb baráti beszélgetés hangulatát is csak fokozni tudja pár korsó sör. A gyerek számára is természetes, hogy az alkohol a mindennapok része. Pici gyerekként utánozza a szülőket, hát nem édes, ahogy koccint a cumisüvegével? Még ha gyerekkorban undorral is tekint rá, kamaszkorban szinte biztos, hogy tiltott gyümölccsé válik a szesz. Ebben a korban pedig a tiltás jellemzően sokkal inkább ösztönöz, mint hogy visszatartson bármitől is. Pedig van mitől megóvni a kamaszokat, hiszen az örömteli pillanatokat az alkohol könnyen meg is keserítheti.

Agresszió, irracionális viselkedés, veszekedések, erőszak. Ezek mind velejárói lehetnek a túlzott fogyasztásnak. Az azonnal érezhető problémák jelentkezése nélkül is kialakulhatnak egészségügyi gondok hosszú távon. Ilyen lehet a májkárosodás, kézremegés, szívizom gyengeség, vérszegénység, mellkasi daganatok vagy hasnyálmirigy gyulladás is.

Hiába a sok kockázat, az alkohollal kapcsolatos problémákat gyakran észrevenni is nehéz. Ezen pedig kifejezetten nem segít, hogy nem nevezzük nevén a gondokat, sőt számtalan kifejezéssel próbáljuk meg természetesnek, mókásnak vagy akár kedvesnek feltüntetni azt, ami súlyos gondok jele lehet. Már talán fel sem tűnik, hogy egy nagyobb buli után az egész napot végigalussza a gyerek, a részeges nagybácsit pedig inkább nevezzük “pirospozsgásnak” vagy “borvirágosnak”, mint hogy szembesítve őt a problémával megpróbáljunk segíteni neki.

Szerencsére van pár olyan egyszerű, de hasznos kérdéssor, aminek a kitöltésével képet kaphatunk arról, hogy mi magunk hogyan is állunk az alkoholfogyasztással.

Szakértők az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos tesztjét ajánlják. Ezt kifejezetten azért fejlesztették, hogy az alkoholproblémákat azelőtt felismerjék, mielőtt egészségügyi vagy egyéb problémákat okozhatnának. Tíz egyszerű kérdésre válaszolhat különböző, előre megadott válaszlehetőségek segítségével. Ezek egyrészt az alkoholfogyasztásai szokásaira, másrészt alkoholfogyasztásának a környezetére gyakorolt hatásaira vonatkoznak. Mindig azt a választ jelölje meg, amit a legigazabbnak gondol.

A teszt kitöltésével ugyan pontos orvosi diagnózist nem kaphatunk, de tájékozódhatunk arról, hozzávetőlegesen mennyire kockázatosak az alkoholfogyasztási szokásaink. Ez ráadásul nem csak abban segít, hogy magunkat jobban megismerjük, hanem abban is, hogy szeretteinken felismerjük az alkoholproblémák tüneteit. Legyen szó akár a fiatalokról, akár az idősebbekről. 

A teszt kitöltése közben összegezze a táblázat végén található pontok segítségével, hogy mennyire kockázatos az Ön alkoholfogyasztása! A táblázat után pedig kiértékelheti saját "eredményét".

WHO AUDIT kérdőív

1.
  Milyen gyakran iszik alkoholtartalmú italt?

Soha

Havonta vagy ritkábban

2–4-szer havonta

2–3-szor hetente

4x hetente

2.
  Mennyi italt fogyaszt egy átlagos napon amikor alkoholt iszik?

1-2

3-4

5-6

7-9

10+

3.
  Milyen gyakran iszik hat vagy több egység alkoholt egy alkalommal?

Soha

Ritkábban, mint havonta

Havonta

Hetente

Naponta, vagy szinte naponta

4. Az
  elmúlt évben milyen gyakran fordult elő, hogy nem tudta abbahagyni az ivást,
  ha egyszer elkezdte?

Soha

Ritkábban, mint havonta

Havonta

Hetente

Naponta, vagy szinte naponta

5. Az
  elmúlt évben milyen gyakran fordult elő, hogy nem tudta teljesíteni az önnel
  szemben jogosan elvártakat alkoholfogyasztás miatt?

Soha

Ritkábban, mint havonta

Havonta

Hetente

Naponta, vagy szinte naponta

6. Az
 elmúlt évben milyen gyakran fordult elő, hogy nagyfokú italozás követően
 reggel innia kellett alkoholt ahhoz, hogy összeszedje magát?

Soha

Ritkábban, mint havonta

Havonta

Hetente

Naponta, vagy szinte naponta

7. Az
elmúlt évben milyen gyakran fordult elő, hogy bűntudata vagy lelkiismeretfurdalása volt italozást követően?

Soha

Ritkábban, mint havonta

Havonta

Hetente

Naponta, vagy szinte naponta

8. Az
 elmúlt évben milyen gyakran fordult elő, hogy az italozást követő napon nem
 emlékezett az előző este történtekre?

Soha

Ritkábban, mint havonta

Havonta

Hetente

Naponta, vagy szinte naponta

9.
  Előfordult már valaha, hogy ön vagy más megsérült az alkoholfogyasztása következményeként?

Nem

Igen,
  de nem az elmúlt évben

Igen, az elmúlt évben

10.
  Előfordult már, hogy rokona, barátja, orvosa vagy más egészségügyi dolgozó
aggodalmát fejezte ki az italozása miatt vagy azt javasolta, hogy
 csökkentenie kellene?

Nem

Igen,
 de nem az elmúlt évben

Igen, az elmúlt évben

A
 válaszokra adható pontok:

0 pont

1 pont

2 pont

3 pont

4 pont
 

  1. 0–7 pont - Alacsony kockázatú ivás - Jól ismeri és be is tartja a határokat. Az alkohol önnek nem jelent problémát.

Gratulálunk! A teszt alapján az ön alkoholfogyasztása csak alacsony kockázattal jár. Ez azt jelenti, hogy nem lépi túl a szakértők által javasolt határokat, így nem jelent veszélyt sem az egészségére sem a családjára vagy munkájára.

A kevés alkohol fogyasztása nem káros, leszámítva néhány helyzetet: munkavégzés, vezetés vagy gépek működtetése közben egy pohár sem csúszhat le, várandósan pedig kizárólag orvosi tanácsra lehet alkoholt fogyasztani. Egyáltalán ne igyon, ha bizonyos egészségügyi problémái vannak, vagy gyógyszert szed. Erről tájékozódjon orvosánál, gyógyszerészénél! Akkor is figyeljen oda, ha azt veszi észre, hogy egy-egy alkalommal többet iszik annál, mint tervezte.

  1. 8–15 pont - Magas kockázatú ivás - Az alkohol még nem jelent problémát önnek - ijedtségre nincs oka, de nyugalomra sem.

Hát, itt bizony akad teendő. A teszt alapján kockázatossá válhat, ha a jelenlegi módon folytatja az alkohol fogyasztását. Sajnos hosszú távon még az is előfordulhat, hogy az alkohol veszélyt jelent majd az egészségére, a családjára vagy a munkájára.

Hogy ne lépje át a biztonságot jelentő határt, először ismerje meg, hol is van a saját “biztonsági határa”.  Kerülje a tömény italokat, inkább étkezéshez - lehetőleg vacsorához - fogyasszon alkoholt. Figyeljen oda, hogy ne váljon az italozás rutinná, vagy szorítsa ki a feszültségoldás és önjutalmazás egyéb módszereit. Javasoljuk, hogy egy év múlva vizsgálja felül az alkoholhoz fűződő viszonyát, addig pedig végezzen sokkal több olyan - poharazáson kívüli egyéb - tevékenységet, mely örömöt okoz önnek.

III. 16–19 pont - Ártalmas ivás - Az alkohol károsan befolyásolja az életét - az alkohol nem jó barátja

A kitöltött teszt alapján az alkoholról csak gondolja, hogy a jó barátja. Nem az. Lassan az életére tör, figyeljen oda rá, tartsa kordában. Válaszai azt mutatják, hogy a belátó- és racionális döntési képessége még megvan, ezt használja is ki.

Szakértőink szerint ilyenkor két lehetséges út áll előttünk, és embere válogatja, melyik a helyes.

Ha ön korábban már próbálta csökkenteni alkoholfogyasztását, de a mértékletesebb fogyasztást nem sikerült tartania, akkor teljesen abba kell hagynia az alkoholfogyasztást. Akkor is az alkoholfogyasztás teljes elhagyását javasoljuk, ha az alkoholfüggőség bármelyik tüneteit tapasztalja önmagán. Ilyen lehet a reggeli kézremegés, az erős és kontrollálhatatlan vágy az ivásra, ha csak egyre több alkohol fogyasztásával tudja elérni ugyanazt a “hatást” vagy sok egyéb más is. A leállás a helyes út akkor is, ha ön májbeteg, vagy magas a vérnyomása, várandós, vagy olyan gyógyszert szed, aminek a hatását az alkohol megváltoztatja.

Ha ezek közül egyik sem igaz Önre, akkor elég, ha mérsékli az alkoholfogyasztását. Viszont ne feledje, ha ez nem sikerül, akkor a teljes leállás lehet a megoldás.

  1. 20–40 pontig - Valószínű alkoholfüggőség - Segítségre van szüksége, amit nem az alkohol jelent.

Nincs jó hírünk. A teszt alapján ön nagy eséllyel alkoholfüggő. Jó hír viszont, hogy a legelső lépést már meg is tette azzal, hogy elolvasta ezt a cikket és kitöltötte a tesztet. Minden megoldás a probléma felismerésével kezdődik. A legfontosabb viszont, hogy most ne álljon meg, mert ugyan kemény erőfeszítésekkel és kitartó munkával, de megszabadulhat a függőségétől.

Először is kérjen segítséget. Az alkoholfüggőségtől gyakorlatilag lehetetlen egyedül, szakmai segítség nélkül megszabadulni. Ahhoz, hogy valós eredményeket érjen el, addiktológiai vagy pszichiátriai szakellátásra lesz szüksége. Ezek általában TB támogatással igénybe vehetők, de először háziorvosát kell felkeresnie beutalóért. És mit várhat a kezeléstől? Jellemzően két lehetséges megoldás áll rendelkezésére: az egyik a gyógyszeres kezelés melletti pszichés támogatás, a másik egy hosszabb ideig tartó terápiás folyamat.

Az orvosi segítség után következik a még nehezebb feladat: az alkoholmentes életmód kialakítása és hosszú távú fenntartása. Ez csak kemény munkával, lépésről lépésre alakítható ki. Szerencsére ebben is kaphatunk segítséget támogató intézményektől és csoportoktól, ahol sors- és segítőtársakra lelhetünk.

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaddal kapcsolatosan? Keress minket bizalommal!

Tovább a szakértőkhöz