Egy szót sem tudok a gyerekből kihúzni suli után

hogyan mondjam el szülő-gyerek kommunikáció pedagógusoknak

Amikor a kislányom hazajön az iskolából, semmit nem tudok kihúzni belőle. Hiába kérdezem, hogy "mi újság a suliban, milyen volt?" Annyi a válasz: "semmi, tanultunk, játszottunk". Igazából nem tudok meg semmit a nyilvánvaló dolgokon kívül. Nem akarom elhinni, hogy ennyit nem tudunk beszélgetni. Olvasónk levelére Ambrózi Kata pszichológus, pedagógus válaszolt.

0 Tovább

Nem engedelmeskedik, nem tisztelettudó a gyerek

hogyan mondjam el szülő-gyerek kommunikáció szófogadás

A szüleim elég szigorúak voltak, és én - pár csibészségtől eltekintve - viszonylag szófogadó, tisztelettudó gyerek voltam. Ehhez képest mi a párommal sokkal megengedőbbek vagyunk, ő dönthet el dolgokat, részletesen megmagyarázunk neki dolgokat stb. Miközben beszélek hozzá, többször nem figyel oda, elkezd valami tök másról beszélni, a nagyszüleivel meg úgy beszél néha, mint a kutyájával. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy a jó utat választottuk, de mi az alternatíva? Nem tudom, hogyan csináljam akkor… Olvasónk levelére Skita Erika, az Értsünk szót szakértője válaszolt.

0 Tovább

Hogyan tanulj meg fejből mesélni?

minőségi idő mese fantázia hogyan mondjam el

A fejből mesélés - ha lehet - még jobb, mint a könyvből való mese, hiszen a szülő ismeri legjobban a gyerekét, és ő tudja azt is, mivel lehet megnyugtatni vagy épp felrázni az adott pillanatban. Both Gabi most nektek meséli el, hogyan jutott el a se füle-se farka meséktől a meseírásig; hogyan tud egy szülő kreatív mesebirodalmat varázsolni a gyerekszobába?

0 Tovább

„Mi volt ma az iskolában?”​​​​​​​11 végzetes kommunikációs csapda és 6 pofon egyszerű trükk, hogy jó legyen egy hétköznapi beszélgetés


hogyan mondjam el szülő-gyerek kommunikáció

Virág épp örökmozgó kisfiáért, a tízéves Milánért megy a napközibe. Virág nagyon szeretné tudni, hogyan érezte magát a gyerek az iskolában. S bár ez a beszélgetés látszólag egyszerűnek tűnik, Virág pontosan tudja, hogy a valóságban igen gyakran zátonyra fut. Ahogy kilépnek az iskola épületéből, Milán talál a földön egy gesztenyét, és rugdosni kezdi maga előtt, mint egy focilabdát.

0 Tovább

Elgyengülünk a büntetésnél


hogyan mondjam el szülő-gyerek kommunikáció büntetés

A párommal sok esetben sajnáljuk a gyereket, amikor valami miatt megbüntetjük (nincs fagyi, nincs mese, stb). Sok esetben vitázunk mi magunk is ezen, de nagyon nehéz - a síró gyereket látva -következetesnek maradni. Azt szeretném, hogy ne csak azért csináljon, vagy ne csináljon valamit, mert ráparancsoltan, esetleg megbüntettem, hanem tanulja meg a felelősséget, következményeket ő maga. Tanácstalanok vagyunk, hogy ez most jó vagy nem jó… Mit csináljunk? Olvasónk levelére Turáni Szabolcs, az Értsünk szót szakértője válaszolt.

0 Tovább

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek