„Mi volt ma az iskolában?”​​​​​​​11 végzetes kommunikációs csapda és 6 pofon egyszerű trükk, hogy jó legyen egy hétköznapi beszélgetés


hogyan mondjam el szülő-gyerek kommunikáció

Virág épp örökmozgó kisfiáért, a tízéves Milánért megy a napközibe. Virág nagyon szeretné tudni, hogyan érezte magát a gyerek az iskolában. S bár ez a beszélgetés látszólag egyszerűnek tűnik, Virág pontosan tudja, hogy a valóságban igen gyakran zátonyra fut. Ahogy kilépnek az iskola épületéből, Milán talál a földön egy gesztenyét, és rugdosni kezdi maga előtt, mint egy focilabdát.

0 Tovább

Elgyengülünk a büntetésnél


hogyan mondjam el szülő-gyerek kommunikáció büntetés

A párommal sok esetben sajnáljuk a gyereket, amikor valami miatt megbüntetjük (nincs fagyi, nincs mese, stb). Sok esetben vitázunk mi magunk is ezen, de nagyon nehéz - a síró gyereket látva -következetesnek maradni. Azt szeretném, hogy ne csak azért csináljon, vagy ne csináljon valamit, mert ráparancsoltan, esetleg megbüntettem, hanem tanulja meg a felelősséget, következményeket ő maga. Tanácstalanok vagyunk, hogy ez most jó vagy nem jó… Mit csináljunk? Olvasónk levelére Turáni Szabolcs, az Értsünk szót szakértője válaszolt.

0 Tovább

Kiküldték a gyereket óráról? Szülői kommunikációs kihívások kvíz

hogyan mondjam el

Az első osztályos Jakab ma lógó orral jön haza az iskolából. Anyukája, Lívia figyelmét ez nem kerüli el, és miközben kipakolja az asztalra a vacsorának valót, a kisfiát vizsgálgatja. Felmerül benne, hogy megint gondok lehettek az iskolában, ahova Jakab nagyon nehezen illeszkedik be.

0 Tovább

Tekintélyelvű szülő vagy totális szabadság? Van harmadik megoldás…

hogyan mondjam el Pethő Orsolya Kölyökszervíz Anyaszervíz fegyelemzés

Számos családban jelent kihívást, hogy a gyerek valamit szinte kérés nélkül megtesz az apukának, az anyukát pedig ugyanabban a helyzetben levegőnek nézi. Vagy éppen fordítva… Miért alakul ez ki? Hogyan legyen egy szülő határozott a gyerekével, ha nem a saját szüleitől tanult szigort választja? Pethő Orsolya, az Anyaszerviz pszichológusa az anyukáknak segít kitörni ezekből a mindennapokban oly gyakran előforduló helyzetekből.

0 Tovább

Bomba robbant Tamaráék szobájában

hogyan mondjam el rendetlenség gyerekszoba feladvány kvíz

Tamara lelki szemei előtt egy vegyvédelmi ruházat képe sejlett fel. Továbbá egy pár gumikesztyű, símaszk, légfrissítő és egy vödör Domestos. Tíz éves fiának a szobájába készült ugyanis belépni.

0 Tovább

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek