Velem kiabáltak a szüleim, de én nem akarok

hogyan mondjam el szülő-gyerek kommunikáció kiabálás agresszió családi minta transzgeneráció

Rossz mintákat hoztál, de te változtatnál, Fotó: istock/monkeybusinessimages

Vannak olyan időszakok, amikor úgy érezheted, mintha éppen egy hosszú, nehéz próbatételen vennél részt. Jó ha tudod, hogy az egyik legjobb jele annak, hogy valamit érdemes változtatnod - az életeden, a viselkedéseden, a hozzáállásodon - hogy hasonló (általában nem túl kellemes) szituációk ismétlődnek veled. Tart mindez egészen addig, amíg meg nem változtatod magad, vagy nem találsz egy jó megoldást az adott élethelyzet megismétlődése ellen. Turáni Szabolcs (Értsünk szót) írása

0 Tovább

Hogyan előzd meg a családi vitákat, felesleges félreértéseket?

szülői kommunikáció hogyan mondjam el szülő gyerek kommunikáció Friedemann Schulz von Thun 4 fül elmélet családi veszekedés

Elfordult már veled, hogy a gyermeked, párod, kollégád teljesen félreértette a szavaidat? Vagy éppen csak beleláttak valamit, amit nem is szerettél volna mondani? Ez persze fordítva is igaz. Néha rajtad is múlik, hogy éppen mit hallasz meg abból, amit neked mondanak. Ha csökkenteni szeretnéd a családon belüli félreérthető helyzeteket, ez a cikk neked szól!

0 Tovább

Ma is tanultam valamit - A nonverbális kommunikáció súlya

hogyan mondjam el nonverbálsi kommunikáció szülő gyermek kommunikáció ma is tanultam valamit

Tudta, hogy egy népszerű elmélet szerint a kommunikáció 93%-a nem a szavakban rejlik? Habár a pontos arány vitatott, annyi biztos, hogy nemcsak arra kell figyelnünk, mit mondunk a gyerekeinknek, hanem arra is, hogy mindezt hogyan tesszük.

0 Tovább

„A függő boldogságkereső ember, aki rossz eszközöket választ”

függőség hogyan mondjam el prevenció Dudits Dénes szülőknek

Dudits Dénes húsz éve absztinens, felépült szenvedélybeteg. Függővé vált sorstársait segíti a leszokásban és a visszaesés elkerülésében. Kezelési gyakorlatának központjába a múlt elemzése helyett a tudatos érzelemszabályozást helyezi. "A közös élmény a szülővel, ami a komfortzónán kívül van, nagyon nagy érték" - hangsúlyozza. Hogyan adja át ő tapasztalatait gyermekeinek? Milyen gyakorlati tippeket tud kapni egy szülő az ő példájából? Bellai László írása

0 Tovább

Te meg fogsz halni?

szülőknek hogyan mondjam elOlvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számot tartó kérdéseket akár ezen az oldalon is megvitatni.

Kedves Szakértők,

A nagyszüleim már meglehetősen idősek. Egy családi látogatás alkalmával hallotta a kisfiam, hogy azt mondta a dédmamája, hogy "jó lenne már meghalni". Nem akartunk ezzel a témával foglalkozni, de sajnos ezt nem tudom nem megtörténté tenni. Azóta a 4 éves kisfiunk gyakran kérdezi: "a mama meg fog halni?" Apa, te is meg fogsz halni? Illetve el is sírta magát, hogy ő nem akar meghalni. Nem tudom ezzel a témával is foglalkoznak-e, de érdekelne a véleményük, hogy hogyan érdemes elmondani ezt a témát a gyereknek.

0 Tovább

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek