Képernyőfüggő gyerekek – ideje lépnünk!

kütyü játékfüggőség korlátok internetfüggőség"Nem kevés szülő fordult hozzám kétségbeesve, amikor úgy érezte, már kicsúszott a kezei közül az irányítás, és nem képes befolyást gyakorolni gyermekére. Aki egyre komolyabban tiltakozik, és egyre ijesztőbben reagál, amikor a szülő határt szab valamelyik kütyü használatának." Pethő Orsolya, a Kölyökszerviz pszichológusa osztotta meg velünk tapasztalatait.

0 Tovább

Mi a cool a gyerekeknek?

kütyü trendkutatás cool szolgáltatás

A Google egyik 2016-os kutatásában több száz 13-17 év közötti tinédzsert és 18-25 év közötti fiatalt kérdezett meg arról, szerintük mi a menő. Hogy a magyar gyerekek mit gondolnak erről, nehezen tudhatnánk meg közvetlenül, - kutatási alapokra helyezve - a választ. Ugyanis az EU szabályozása szerint tizenhat éven aluliakat csakis szülői engedéllyel kérdezhetnek meg a kutatók. Így itthon Pintér Róberték is a szülők körében végzett felmérés alapján ismerhetik meg azt, hogy mi számít nagyon divatosnak a magyar fiatalok között az internetes szolgáltatások és a technológia témakörében. Többek között például a videójátékkal kapcsolatos szokásaikról kérdezték meg őket. Kárpáti Judit írása.

0 Tovább

Ez nem (csak) játék! PC és videójátékok korhatár-besorolása

kütyü korhatár-besorolás videójátékokEurópa-szerte több millió játékos, helyenként a lakosság harmada játszik különféle interaktív játékokat konzolon vagy számítógépen. Ezek neve "játék", ám olykor a valóságnál sokkal, de sokkal keményebbek. Nem árt hát odafigyelni, nehogy önfeledt időtöltés helyett félelmet, szorongást, erőszakos minták elsajátítását ajándékozzunk karácsonyra.

0 Tovább

Védekezz az egyre ingergazdagabb mesék ellen! Mesék, gyerekfilmek korhatár-besorolása.

kütyü korhatár besorolás mese gyerekfilm veszélyes tartalom NMHH

Akár moziba készülünk, akár televíziót nézünk, ott látjuk a karikát a kép sarkában, illetve piktogramokat a filmek előtt, benne az ilyen-olyan számokkal - ezek a korhatáros jelölések. Szülőként a legtöbben igyekszünk is odafigyelni, hogy ne kerüljön a gyerekünk elé nem neki való tartalom. Arról azonban talán keveset tudunk, mi is van a színes karikák mögött.

0 Tovább

Influencerek, avagy: kik jelentik ma a példaképet a gyerekednek?

kütyü kamaszok influencer youtuber Instagram sztárokA ma véleményvezéreit már influencereknek hívják, és ők határozzák meg, mit akar majd venni a gyereked a zsebpénzéből, mit szeretne megvetetni veled, mit akar viselni… és egyáltalán, kihez akar hasonlítani. Ezeknek a véleményvezéreknek ma már jó pár listája kering a neten, különféle szempontok alapján rangsorolva őket. Hogy egy szülő eligazodjon a sokszor akár százas listákon, és valahogyan képbe kerüljön, kik azok, akiket a gyereke követ, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Mégis vannak olyan támpontok, amelyek segíthetnek abban, hogy képet alkothasson az ember, egy-egy név mögött ki és milyen teljesítmény áll, egyáltalán: a közösségi média mely berkeiben fejti ki a tevékenységét. Kárpáti Judit írása.

0 Tovább
«
123

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek