5 kérdés, ami leginkább foglalkoztatja a gyerekeket, ha a szexről vagy általában az életről van szó

szexuális felvilágosítás kamaszok Yelon

Megkérdeztük a szakembereket arról, melyik az a TOP 5 kérdés, amire ma a legtöbbször rákeresnek a gyerekek? A Hintalovon Alapítvány Yelon nevű weboldalán és csetszobáiban a tinik bármilyen őket érdeklő kérdésre választ kaphatnak, legyen az kisebb-nagyobb csalódás vagy épp az első szex. Milyen válaszokat adnak ezekre az ott dolgozó szakemberek? Nemcsak azért, mert ez a téma önmagában is fontos és érdekes. Hanem azért is, mert ezek a kérdések és válaszok nekünk, szülőknek is tanulságosak lehetnek…

0 Tovább

Influencerek, avagy: kik jelentik ma a példaképet a gyerekednek?

kütyü kamaszok influencer youtuber Instagram sztárokA ma véleményvezéreit már influencereknek hívják, és ők határozzák meg, mit akar majd venni a gyereked a zsebpénzéből, mit szeretne megvetetni veled, mit akar viselni… és egyáltalán, kihez akar hasonlítani. Ezeknek a véleményvezéreknek ma már jó pár listája kering a neten, különféle szempontok alapján rangsorolva őket. Hogy egy szülő eligazodjon a sokszor akár százas listákon, és valahogyan képbe kerüljön, kik azok, akiket a gyereke követ, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Mégis vannak olyan támpontok, amelyek segíthetnek abban, hogy képet alkothasson az ember, egy-egy név mögött ki és milyen teljesítmény áll, egyáltalán: a közösségi média mely berkeiben fejti ki a tevékenységét. Kárpáti Judit írása.

0 Tovább

Egy fontos ember, akire a kamaszok könnyebben hallgathatnak…

függőség kamasz

A kortárs segítők olyan kamaszok, akik számos - droggal kapcsolatos - kérdésre tudnak válaszolni a barátaiknak. Sokat tehetnek szerhasználó társaikért: ezek a mini-drogprevenciós segítők ott vannak a házibulikban és a szünetekben, ráadásul néha könnyebben elfogadják őket, mint az osztályfőnököt. És hogy lesz egy kamaszból önkéntes, aki képes lehet osztálytársainak segíteni? A hídépítés a ".comTárs" nevű program esetében egy 32 órás tréninggel kezdődik.

0 Tovább

Mi leszel, ha nagy leszel?

szülőknek célok kamaszok

Több ismeretlenes egyenletrendszer a pályaválasztás sok fiatal számára, amihez nem ismerik a megoldási módszert. Ha a családtól, iskolarendszertől nem érkezik hatékony segítség az egyenletrendszerben szereplő ismeretlenek kiejtésére, a bulvármédia és a kortárs közösség sugallta tévutas megoldásokkal próbálkoznak az ifjak. Vagy felteszik a kezüket, és kitolják a döntést, amíg csak tudják. Lehet szidni, sajnálni a céltalan nemzedéket, de inkább segíteni kéne a céljai megtalálásában. Frajna-Piller Annamária írása

0 Tovább

Rosszarcú gyerekek a gördeszka pályán - olvasói levél

gördeszka park drog kamasz nevelés olvasói levélFotó: istock/pekic

Olvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számot tartó kérdéseket akár ezen az oldalon is megvitatni.

Tisztelt Szakértő!

A lányom most 16 éves és mint gondolom minden ilyen korú gyerek elkezdett bandázni, bulizni járni a barátaival. Nincs is ezzel problémám, csak elkezdtek járni egy gördeszkás, bringás parkba, pályára.

0 Tovább
«
123

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek