Papírszínház – A hétköznapi varázslat

mese papírszínház minőségi idő szülőknek megtartó közösségek

Sokan nem ismerik még az évezredek óta létező papírszínházat, amit szerencsére már nálunk is lehet kapni. Eredetileg Kamishibai a neve, és már a XI. században is megjelent ennek őse Japánban. A mostani formájában 1920-ban kezdték használni. Látszólag csupán egy fakeret az asztalon, színes, cserélhető képekkel, mégis elképesztően sokrétűen használható varázseszköz.

0 Tovább

Rosszul hatnak a mesék a gyerekem érzelmeire

mese érzelmi intelligencia meseolvasás

A kisfiam nem néz sok mesét, de azt látom, hogy ezek is rosszul hatnak az érzelmi világára. Nem is valami durva, horror mesék, hanem olyan ártatlannak tűnő történetek, mint Bogyó és Babóca, Sam tűzoltó és a társai. De mintha éppen ebből tanulna néha rossz mintákat. Ezt utánozva kezd le rosszalkodni, vitatkozni, affektálni és sorolhatnám. Tudnának javasolni valamit erre a helyzetre? Milyen meséket nézzen akkor? Olvasónk kérdésére Turáni Szabolcs válaszolt.

 

Ajánlott cikkek:

- Mesék és gyerekfilmek korhatár besorolása

- Izeg-mozog a gyerek mese közben

- Az unokám hibes-habos meséket néz és már a körmét festi

- Hogyan tanulj meg fejből mesélni? 

- A saját mesék varázslatos fejlesztő hatása

Címlapfotó: istock / Nikada

0 Tovább

Izeg-mozog a gyerek mese közben?

minőségi idő mese figyelemSok szülő rosszul viseli, hogy amikor ő nagy nehezen időt szakít a mesélésre, a kölyök ahelyett, hogy áhítattal hallgatná, jön-megy, rajzolgat, közbekérdez, látszólag rá sem hederít, unatkozik, vagy csak néz a semmibe… Mit lehet ilyenkor tenni? Both Gabi írása.

0 Tovább

Hogyan tanulj meg fejből mesélni?

minőségi idő mese fantázia hogyan mondjam el

A fejből mesélés - ha lehet - még jobb, mint a könyvből való mese, hiszen a szülő ismeri legjobban a gyerekét, és ő tudja azt is, mivel lehet megnyugtatni vagy épp felrázni az adott pillanatban. Both Gabi most nektek meséli el, hogyan jutott el a se füle-se farka meséktől a meseírásig; hogyan tud egy szülő kreatív mesebirodalmat varázsolni a gyerekszobába?

0 Tovább

Védekezz az egyre ingergazdagabb mesék ellen! Mesék, gyerekfilmek korhatár-besorolása.

kütyü korhatár besorolás mese gyerekfilm veszélyes tartalom NMHH

Akár moziba készülünk, akár televíziót nézünk, ott látjuk a karikát a kép sarkában, illetve piktogramokat a filmek előtt, benne az ilyen-olyan számokkal - ezek a korhatáros jelölések. Szülőként a legtöbben igyekszünk is odafigyelni, hogy ne kerüljön a gyerekünk elé nem neki való tartalom. Arról azonban talán keveset tudunk, mi is van a színes karikák mögött.

0 Tovább
«
12

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek