Mi hiányzik valójában az életedből, amikor az okostelefont nyomkodod?

sóvárgás szokások okostelefon mobiltelefon-függőség

Az Apple két nagy befektetője a közelmúltban nyílt levelet fogalmazott meg a mobiltelefonok használatának negatív hatásairól azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet arra: komoly véleményformáló szerepe és felelőssége van ez ügyben. A hazai sajtóban több helyen is úgy értelmezték a levelet, hogy az okostelefonok függőséget okoznak, miközben a levél sokkal inkább arra igyekszik rávilágítani, hogy az ezeken az eszközökön futó alkalmazások jelentenek veszélyt. Ez a kulcsa annak is, hogy megértsd, mi hiányzik neked vagy éppen a gyermekednek, amikor éppen a telefonon lóg egész délután.

0 Tovább

Gamblers anonymus - „Ne próbáljatok megmenteni!

"X vagyok, kényszeres szenvedélyes szerencsejátékos" - itt így szokás bemutatkozni. Olyan körben ülök, ahol nem kérdés, hogy mi köt össze. Ahol öt szóba belefér az élet. De ez az öt is igazából csak egy: "játékos". Csak a játék van, minden egyéb fölösleges viszontagság, amely azt az egy fontosat táplálja. Ebben a körben, ahová cseppentem, mindenki 10, 20, 100, 1000, x + 1 napja próbálja, hogy ez ne így legyen. Kinek sikerül, kinek nem.

Mihalicz Csilla írása

30-40-50 éves férfiak a Névtelen Szerencsejátékosok, vagyis a Gamblers Anonymous. Nő talán 3 van közöttük, de ők nem szólalnak meg. Elsőre meglep, hogy nem fiatalabbak, de hamar megértem: a fiatal függők most épp a szelvényeiket töltögetik, a rulettgolyót lesik elszorult torokkal, vagy a tétrevalót próbálják összecsalni, -hazudni, - lopni, és csak évek múlva fognak közülük néhányan idekerülni. Ha túlélik ezeket az éveket. Van itt nem egy, aki több mint húsz évet veszített el a normális életéből - közben néhány gyereket, feleséget is -, túlélve egy-két öngyilkossági kísérletet. Normális élet? Egy szerencsejátékos számára az a normális élet, ami két tét között van.

szerencsejáték függőség gamblers anonymus névtelen szerencsejátékosok dependencia sóvárgás tuti tipp adósság

0 Tovább

Miért dohányzik a gyerek és hogy segíthetjük leszokását?

Miért nem mondja el? Rászokott már? Mit tegyek, hogy ne dohányozzon? És egyáltalán, miért dohányzik? - inkább ezeken gondolkodjon, mint azon, vajon kipróbálta-e már gyermeke a cigarettát.

A 14-18 éves korosztály kétharmada gyújtott már rá legalább egyszer, és közülük minden második teszi ezt újra és újra. Ez a statisztika már önmagában is ijesztő, hát még az orvosi vélemények, miszerint a fejlődésben lévő szervezetet még inkább megviselik a cigarettában lévő káros anyagok. A vegyi anyagok a függőségért felelős receptorokra is jelentős csapást mérnek ebben a korban, így a rászokás veszélye is nagyobb. Nem véletlen egybeesés, hogy a felnőtt dohányos lakosság négyötöde már kamasz kora óta e szenvedély rabja.

függőség dohányzás cigaretta megfelelés sóvárgás addikció családi program szülőknek szülői minta önjutalmazás hogyan mondjam el kamaszkor

0 Tovább

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek