Egy szót sem tudok a gyerekből kihúzni suli után

hogyan mondjam el szülő-gyerek kommunikáció pedagógusoknak

Amikor a kislányom hazajön az iskolából, semmit nem tudok kihúzni belőle. Hiába kérdezem, hogy "mi újság a suliban, milyen volt?" Annyi a válasz: "semmi, tanultunk, játszottunk". Igazából nem tudok meg semmit a nyilvánvaló dolgokon kívül. Nem akarom elhinni, hogy ennyit nem tudunk beszélgetni. Olvasónk levelére Ambrózi Kata pszichológus, pedagógus válaszolt.

0 Tovább

Nem engedelmeskedik, nem tisztelettudó a gyerek

hogyan mondjam el szülő-gyerek kommunikáció szófogadás

A szüleim elég szigorúak voltak, és én - pár csibészségtől eltekintve - viszonylag szófogadó, tisztelettudó gyerek voltam. Ehhez képest mi a párommal sokkal megengedőbbek vagyunk, ő dönthet el dolgokat, részletesen megmagyarázunk neki dolgokat stb. Miközben beszélek hozzá, többször nem figyel oda, elkezd valami tök másról beszélni, a nagyszüleivel meg úgy beszél néha, mint a kutyájával. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy a jó utat választottuk, de mi az alternatíva? Nem tudom, hogyan csináljam akkor… Olvasónk levelére Skita Erika, az Értsünk szót szakértője válaszolt.

0 Tovább

„Mi volt ma az iskolában?”​​​​​​​11 végzetes kommunikációs csapda és 6 pofon egyszerű trükk, hogy jó legyen egy hétköznapi beszélgetés


hogyan mondjam el szülő-gyerek kommunikáció

Virág épp örökmozgó kisfiáért, a tízéves Milánért megy a napközibe. Virág nagyon szeretné tudni, hogyan érezte magát a gyerek az iskolában. S bár ez a beszélgetés látszólag egyszerűnek tűnik, Virág pontosan tudja, hogy a valóságban igen gyakran zátonyra fut. Ahogy kilépnek az iskola épületéből, Milán talál a földön egy gesztenyét, és rugdosni kezdi maga előtt, mint egy focilabdát.

0 Tovább

Elgyengülünk a büntetésnél


hogyan mondjam el szülő-gyerek kommunikáció büntetés

A párommal sok esetben sajnáljuk a gyereket, amikor valami miatt megbüntetjük (nincs fagyi, nincs mese, stb). Sok esetben vitázunk mi magunk is ezen, de nagyon nehéz - a síró gyereket látva -következetesnek maradni. Azt szeretném, hogy ne csak azért csináljon, vagy ne csináljon valamit, mert ráparancsoltan, esetleg megbüntettem, hanem tanulja meg a felelősséget, következményeket ő maga. Tanácstalanok vagyunk, hogy ez most jó vagy nem jó… Mit csináljunk? Olvasónk levelére Turáni Szabolcs, az Értsünk szót szakértője válaszolt.

0 Tovább

Kiküldték a gyereket óráról? Szülői kommunikációs kihívások kvíz

hogyan mondjam el

Az első osztályos Jakab ma lógó orral jön haza az iskolából. Anyukája, Lívia figyelmét ez nem kerüli el, és miközben kipakolja az asztalra a vacsorának valót, a kisfiát vizsgálgatja. Felmerül benne, hogy megint gondok lehettek az iskolában, ahova Jakab nagyon nehezen illeszkedik be.

0 Tovább
«
12

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek