Amikor nem tudsz kilépni az ördögi körből

szülőknek függőség

Az orvostudomány nagyon sokáig csak a kémiai függőség fogalmával foglalkozott, amilyen a kokain vagy a heroin függőség is. Az elmúlt évtizedekben az addiktológia része lett az ún. viselkedési addikció is. Véletlenül se érezd úgy, hogy hátradőlhetsz, hogy ez csak "másokkal" esett meg. Sajnos a társadalom 80 százalékát érinti ez, feltehetően azokat is, akik most ezt a cikket olvassák. Az érintettség pedig azt jelenti, hogy a viselkedésünk egy csomó dologban kontrollvesztetté válhat és elhatalmasodik rajtunk. Nagyon messzire senkinek nem kell mennie, elég, ha a kezünk ügyében heverő mobilra gondolunk és arra, hányszor fordul elő, hogy az kikapcsolva fekszik egy fiók mélyén…Kárpáti Judit írása.

0 Tovább

Anyu, még kicsit hadd! – Szertartások, amelyek széppé tehetik a reggeli ébredést

szertartások reggeli ébredés szülőknek

A reggeli készülődés sok család számára traumatikus időszak: a gyerekek nem akarnak felkelni időben, nincs kedvük suliba menni, lassan öltöznek fel, elfelejtenek fogat mosni, hogy a végén aztán mindenki elkéssen. Túlzás lenne azt állítani, hogy elérhető, hogy mindenki jókedvűen, magától pattanjon ki az ágyból reggelente, de az alábbiakban ajánlunk pár apró szertartást, amivel kellemesebbé tehetőek az álmos reggelek.

0 Tovább

Mi leszel, ha nagy leszel?

szülőknek célok kamaszok

Több ismeretlenes egyenletrendszer a pályaválasztás sok fiatal számára, amihez nem ismerik a megoldási módszert. Ha a családtól, iskolarendszertől nem érkezik hatékony segítség az egyenletrendszerben szereplő ismeretlenek kiejtésére, a bulvármédia és a kortárs közösség sugallta tévutas megoldásokkal próbálkoznak az ifjak. Vagy felteszik a kezüket, és kitolják a döntést, amíg csak tudják. Lehet szidni, sajnálni a céltalan nemzedéket, de inkább segíteni kéne a céljai megtalálásában. Frajna-Piller Annamária írása

0 Tovább

„Éjszaka a spájzban zabálom a gyerek csokiját” – Súlyprobléma vagy függőség?

evészavar csoki szülőknek

Ahol a családban gyerek van, ott édesség is akad, még a legtudatosabban étkező, egészségtudatos háztartásban is, ha máskor nem, hát Mikuláskor és húsvétkor. Aztán kiderülhet, hogy a nappal egészségtudatos, a gyerekeket mértékletes édességfogyasztásra, minőségi ételek fogyasztására buzdító szülő titkos éjszakai nassoló, aki suttyomban felzabálja a gyerekek édességkészletét. Kárpáti Judit írása

0 Tovább

Apa, én most játékból sört iszom

alkohol olvasói levél szülőknek

Kedves szakértők,

A kisfiam négy éves múlt, Daninak hívják. Egyke. Imádott mindig közösségben lenni, mosolygós gyerek. Egy pillanat alatt ment a beszoktatás a bölcsödébe. Amikor kiscsoportos lett nagyon büszke volt, hogy ő már ilyen nagy. Sokat együtt vannak a középsősökkel, nagycsoportosokkal, először azt gondoltam, emiatt számít ez neki.

0 Tovább

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek