A hétköznapok olimpiája, avagy mit tanulhatsz a sportolóktól a stresszről

stressz szülőknek olimpikon stresszkezelés

Folyamatosan kattog az agyad. Este már a gyerekkel sem tudsz türelmes lenni. Időd sincs rá. Nem vagy vele egyedül. Sok esetben nem egyszerű miből meríts erőt, hogyan kezeld a stresszt. Kárpáti Judit megnézte, hogy hogyan teszik ezt kiélezett helyzetben a sportolók.

0 Tovább

Te meg fogsz halni?

szülőknek hogyan mondjam elOlvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számot tartó kérdéseket akár ezen az oldalon is megvitatni.

Kedves Szakértők,

A nagyszüleim már meglehetősen idősek. Egy családi látogatás alkalmával hallotta a kisfiam, hogy azt mondta a dédmamája, hogy "jó lenne már meghalni". Nem akartunk ezzel a témával foglalkozni, de sajnos ezt nem tudom nem megtörténté tenni. Azóta a 4 éves kisfiunk gyakran kérdezi: "a mama meg fog halni?" Apa, te is meg fogsz halni? Illetve el is sírta magát, hogy ő nem akar meghalni. Nem tudom ezzel a témával is foglalkoznak-e, de érdekelne a véleményük, hogy hogyan érdemes elmondani ezt a témát a gyereknek.

0 Tovább

Hol tanulnak a Virtuózok?

szülőknek zene zeneiskolaFotó: Tóth Aladár Zeneiskola

A zene az a közeg és teremtő erő, amely a legsikeresebb az ifjúság spontán közösségépítésében. Nem véletlen, hogy a zenekarok, énekesek a legerősebb bálványok. A zenehallgatásnál egyetlen erősebb összekovácsoló tényező van: a zenecsinálás. Aki hangszerre tanítja a gyermekét, a legtöbbet adja neki: az érzelmek megélésének és kifejezésének eszközét - és közösséget. Mihalicz Csilla írása

0 Tovább

Hát nem megmondtam?!

pozitív kommunikáció szülőknek

Szülőként óvom, védem a gyermekeim. Előre figyelmeztetem őket, hogyan kerülhetik el a bajt. De ők nem mindig hallgatnak rám, és amikor bekövetkezik, amitől tartottam, bizony kiszalad a számon: "Hát nem megmondtam?!" Dühös vagyok, mert nem sikerült megóvnom őket - ez az én kudarcom. De a mondat nekik egészen mást üzen. Olyasmit, amit egyáltalán nem akartam mondani. Igyekszem is nem mondani többé. Frajna Piller Annamária írása.

0 Tovább

Nem meglepő: a világon minden szülő a legjobbat akarja gyermekének - Az már igen, hogyan

függőség nemzeti különbségek Franciaország Hollandia Kína Izland szülőknek

A hollandok gyermekeik boldogságát, a francia szülők saját szabadságukat állítják középpontba, a kínaiak pedig szigorú korlátokat szabva követelik meg a teljesítményt. Bár általánosítani nem lehet, de kulturális jellemzők mentén megmutatkoznak azok a törekvések, ahogyan a szülők a világ különböző részein készítik fel gyermekeiket az önálló életre. És bár a sikernek is különböző mércéi vannak, a módszerek hátulütőjét mindenhol mutatja, ha a gyerekek kamasszá cseperedve különböző szenvedélyekbe menekülnek. Törőcsik Judit (X Kommunikációs Ügynökség) írása.

0 Tovább

KÉRDEZD SZAKÉRTŐINKET

Kérdezz szakértőinktől
JANDA ZSUZSA TÓTH
DÁNIEL
TURCSÁN ÁGNES
pszichopedagógus, gyermekdráma vezető internet és videójáték szakértő pchichológus pszichológus, pedagógiai szakszolgálat

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek