A tragédia nem oldódik fel, a nyomai az unokákban is ott maradnak

trauma holokauszt transzgenerációs trauma zsidóságA fiam kilencéves. Focizik és kosarazik, imád rajzolni, bámulja a kedvenc vloggereit a YouTube-on, menő bakancsért és hátizsákért könyörög, idétlen poénokkal fáraszt, pont olyan, mint bármelyik kilencéves. És ott van mögötte egy tragédiákkal terhelt család története, aminek - akár akarja, akár nem - ő is az egyik szereplője. Hiába telt el több évtized, abban a hátizsákjában, ami nem annyira menő, mint amit az iskolába visz, egy csomó mindent cipel, amitől minden egy picit nehezebb neki. Kárpáti Judit írása.

0 Tovább

Senki sem születik agresszívnek

transzgenerációs trauma családi trauma gyermekpszichodráma Kende HannaCsodavilág, mesevilág, varázsbolt. Sokféleképpen nevezhető az a tér, amelybe Kende Hanna gyermekpszichológus módszere repíti el a gyerekeket. A pszichodráma-foglalkozások ugyanakkor egyáltalán nem csak a játékról szólnak. Hiszen a sárkányokkal, az oroszlánnal, az ördöggel vagy épp a zombikkal való küzdelem során a gyerekek valós konfliktusai, szorongásai, traumái oldódnak. Bakóczy Szilvia interjúja.

0 Tovább

Így hatnak a kapcsolatainkra és a változáshoz való viszonyunkra a magzati korunkban és a születésnél elszenvedett traumák: Tények, tippek

trauma várandósság Orosz Katalin S. Nagy Zita A sorsformáló 9+1 hónap

Régóta tudjuk, hogy a várandósság, a születés, illetve az életünk első hónapja döntő hatással van a sorsunkra, személyiségünkre. De mik azok a konkrét elakadások, amik magzati kori vagy születési traumára utalnak? És főként, hogyan gyógyulhatunk ki ezekből a traumákból? Mit tegyünk akkor, ha a saját gyermekünk születése sikerült máshogy, mint ahogy elterveztük? Orosz Katalin és S. Nagy Zita napokban megjelenő könyve számos ehhez hasonló elméleti kérdésre ad nagyon is praktikus tanácsokat. Bakóczy Szilvia interjúja a szerzőkkel.

0 Tovább

Hogyan küzdött a családod?

transzgenerációs trauma szülőknek család önbizalomA családi legendáriumban mindenkinek vannak generációról generációra öröklődő történetei nagybácsikról, akik furfangos módon menekítettek embereket, tárgyakat, állatokat a megszálló hatalom elől, nagymamákról, akik minden veszélyt legyőzve szöktek meg fogságból vagy menekültek meg bujkálva a háborúban. De az olyan békésebb esetek felidézése is sokat jelent, mint amikor a rossz evő, cingár nagypapa remek sportolóvá lett, vagy egy távoli unokatestvér az osztály legrosszabb tanulójából elismert szakemberré vált. Kárpáti Judit írása.

0 Tovább

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek