stressz veszekedés olvasói levél szülőknek

Kedves Szakértők,

Nem igazán éreztünk rá a párommal, hogy hogyan kezeljük a családi nézeteltéréseket, vitákat a gyerek előtt. Az a jobb, ha látják a gyerekek, hogy vitatkoznak a szüleik, vagy ha nem? Valószínűleg így is, úgy is érzi a gyerek, ha nem ok valami közöttünk, de szeretném megkímélni attól, hogy a családi perpatvarok részese legyen.

 

Persze felmerül a kérdés akkor, hogy mikor, hogyan. A munka után csak pár óra marad a gyerekre, fürdetésre, stb. az estét sem tölthetjük azzal, hogy egymással vitatkozunk, így több esetben kibeszéletlenek maradnak a dolgok a férjemmel. Mindegyik esetben azt érzem, hogy valahogyan sérül a gyerek. Nem tudnak erre valami pozitív technikát, megoldást javasolni?

Szilvi, Biatorbágy

Kedves Szilvi,

Teljesen egyetértünk abban, hogy a gyereknek nem jó, ha „családi perpatvar” van, amit akkor is érez, ha nem előtte zajlanak a viták.

Nem minden esetben baj azonban, ha látja, tudja a gyerek, hogy a szülők vitatkoznak. A konfliktusok és azok kezelés is az élet része, csak az nem mindegy, hogy az egy ordibálós, tányértörős veszekedés (amiből nyilván mindenképpen hagyjuk ki a gyereket) vagy egy kulturált társalgás, ahol tisztelettel, figyelemmel meghallgatják egymást a felek. Sokkal többet árt, ha a szülők megjátsszák magukat, mintha minden rendben lenne, a gyerek meg csak az elfojtott, passzív agressziót érzi. Konfliktusok vannak és lesznek - a gyerek életében is, és jó, ha megtanul erre megoldási módokat.

A tippel kapcsolatos kérdésére is válaszolva, érdemes lenne belegondolni abba, hogy mikortól, miért, hogyan kúszott be a pár életébe a sok nézeteltérés.

Ha mindketten egyetértenek abba, hogy ez rossz a gyereknek (és persze nem csak neki), és akarnak változtatni ezen, akkor meg lehet próbálkozni azzal, hogy ki-ki leírja azt, ami miatt vitatkozna a másikkal, lehetőleg úgy, hogy a saját igényeiket, problémáikat fogalmazzák meg. („ Szeretném, ha jobb hangulatúak lennének az esték. Nagyon zavar, hogy a koszos zoknidat nem dobod a szennyes kosárba. Ideges leszek, amikor a gyerekre rákiabálsz stb.). És kijelölnek egy napot, helyet, ahol végigbeszélik a leírtakat. Olyat érdemes választani, ami valami korábbi jó élményhez kapcsolódik.

Akkor is érdemes megpróbálni ezt, ha csak az egyik szülő akar változást, mert ha ő következetesen kiszáll a vitákból, azaz nem azonnal fejezi ki elégedetlenségét, rosszallását, hanem semleges marad, vagy akár – bármilyen nehéz is - megértően, konstruktívan, pozitívan reagál, biztosan változik a kommunikáció.

A játékosság lehet még egy eszköz a felgyülemlett feszültségek oldására, illetve annak felidézése, hogy valamikor, valamiért egymást választották.

Janda Zsuzsa, Turcsán Ágnes

Ajánlott cikkek:

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaddal kapcsolatosan? Keress minket bizalommal!

Amennyiben a válasz alapján további kérdése merült fel, úgy érzi, azonosításra került egy probléma, amin érdemes dolgozni, vagy minden igyekezet ellenére sem javul a helyzet, forduljon szakemberhez, vegyen igénybe konzultációt. A szakértői válasz (levél/videó) nem minősül terápiának, sem valódi diagnózis nem állítható fel és orvosi tanácsadásnak sem tekinthető.