szülői kommunikáció hogyan mondjam el szülő gyerek kommunikáció Friedemann Schulz von Thun 4 fül elmélet családi veszekedés

Elfordult már veled, hogy a gyermeked, párod, kollégád teljesen félreértette a szavaidat? Vagy éppen csak beleláttak valamit, amit nem is szerettél volna mondani? Ez persze fordítva is igaz. Néha rajtad is múlik, hogy éppen mit hallasz meg abból, amit neked mondanak. Ha csökkenteni szeretnéd a családon belüli félreérthető helyzeteket, ez a cikk neked szól!

 

Egy ártatlannak tűnő mondat

„Hú, de hosszú volt ez a nap”. Egy ilyen látszólag egyszerű mondat is lavinát indíthat el egy egyébként békés családban is. Gondolhatnánk, hogy egyszerűen elmesélted a gyerekeidnek, hogy reggeltől estig dolgoztál. Ugyanakkor lássuk be, gyerekünket ezzel arra is figyelmeztethetjük, hogy leterheltek vagyunk a munkahelyünkön, illetve burkoltan célozhatunk arra, hogy nyugalomra vágyunk.

Az, hogy gyerekünk számára melyik értelmezés lesz a meghatározó, attól függ, hogy melyik „füle” a legérzékenyebb.

Bárcsak azt hallanák meg, amit mondani akarok

Ha sikeresen szeretnénk megoldani ezeket a konfliktusokat, Friedemann Schulz von Thun „négy fül elméletét” hívhatjuk segítségül. A német pszichológus elmélete szerint beszélgetés közben több dolgot is közlünk egyszerre, a kommunikáció egyszerre négy szinten zajlik:

  1. Minden egyes üzenet, amit eljuttatsz mások felé tartalmaz egy tárgyi közlést.
  2. Mesélhetsz ezzel valamit saját magadról (önmegnyilvánulás).
  3. Tartalmazhat ez valami információt a kettőtök közötti kapcsolatról.
  4. Végül benne lehet ebben valamilyen felszólítás is.

Ezen "összetevők" arányai természetesen változhatnak. Illetve az is előfordulhat, hogy egyes elemeket nem szavakkal fejezel ki a gyerekednek, hanem például a fenti mondatot megtoldod egy kiadós sóhajtással (nonverbális elemekkel fejezed ki magad).

Na de nézzük kicsit részletesebben, hol borulhat ki a családi bili?

A tárgyi szint

A fenti példát követve, ha szülőként azt mondod, hogy „Hú, de hosszú volt ez a nap”, az azt jelenti, hogy a munkanap az átlagosnál tovább tartott és/vagy a megszokottnál eseménydúsabb volt. Célszerű lehet ezekben a helyzetekben a minél egyszerűbb fogalmazásra törekedned. Az előző példa esetében például kifejtheted, hogy „Megint 7-ig ültem bent az irodában”, így mindenki számára egyértelműbb lesz, pontosan mire gondoltál.

Önmegnyilvánulás

Azzal, amit a gyerekednek mesélsz a napodról, saját magaddal kapcsolatban is fontos állításokat fogalmazol meg.

A fenti példa esetében a gyereked tudtára adhatod, hogy fáradt vagy, hogy túl sokat dolgoztál, vagy hogy a munka mellett nem jut időd arra, hogy a hobbiddal foglalkozz. Vagy azt is érzékeltetheted egy ilyen kijelentéssel, hogy keményen dolgozó, elfoglalt ember vagy, aki fontos szerepet tölt be a munkahelyén.

Kapcsolat

Az, hogy mit közölsz a gyerekeddel, arról is árulkodik, hogy mit gondolsz róla, illetve, hogy milyen a kapcsolat közöttetek. Amennyiben megosztod vele, hogy hosszú napod volt, akkor valószínűleg megvan közöttetek a szükséges bizalom.

Attól azonban óvakodjunk, hogy a gyerekünket használjuk lelki szemetesládának egy kevéssé megértő partner mellett.

Felhívás

Ez a vétlen mondat azt is jelentheti, hogy megfáradt sóhajunkkal valamilyen cselekvésre próbáljuk sarkallni családtagjainkat.

Ha a fenti mondat például akkor hangzik el, amikor épp a mosogatógépet kellene kipakolni, akkor az egyik lehetséges értelmezés az, hogy egyszerűen szeretnéd, ha valaki segítene neked elvégezni a házimunkát. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy csak szeretnél némi „felhatalmazást” kapni arra, hogy most kicsit elengedd magad, a tányérok kipakolása úgyis ráér reggelig.

Hallgatni arany

Az, hogy a fenti értelemzések közül melyiket halljuk meg leginkább, részben a személyiségünktől, hangulatunktól is függ. Éppen ezért érdemes tudatosan figyelnünk arra, hogy éppen "mire van nyitva a fülünk".

Ha például a gyerekünk azzal kel fel, hogy ma nincs kedve iskolába menni, azzal nem feltétlenül kéri tőlünk, hogy most azonnal írassuk át egy másik iskolába (felhívás). Sőt, az sem biztos, hogy arra céloz, hogy nincs kedve velünk közösen autóba ülni (kapcsolat), de még azt sem feltétlenül mondja, hogy ő egy boldogtalan gyerek (önmegnyilvánulás). Az is lehet, hogy egyszerűen csak álmos, és nem készült fel a matek dolgozatra (tárgyi szint).

Minél inkább képesek vagytok egyszerre hallani és megérteni ezeket a különböző jelentéstartalmakat, annál kisebb a valószínűsége, hogy elbeszéltek egymás mellett, megsértitek egymást, vagy éppen minden mondaton felcsattannátok.

Ha a te családodban is hasznosak ezek a gondolatok, oszd meg velük ezt a godnoaltot, ismerd el, ha esetleg valamit te magad is valamit rossz hangsúllyal mondtál, egy-egy ilyen apró trükkel sokat javíthattok az otthoni hangulaton. Mielőtt ennek nekikezdenél, gyakorolj most azonnal néhány példamondattal!

Ajánlott cikkek:

X Kommunikációs Központ írása

Fotó: istock / LittleBee80