A „Hogyan magyaráznád el egy ötévesnek?” egy sorozat. Ismert embereket kérdezünk arról, hogy hogyan válaszolnának egy ötévesnek az élettel kapcsolatos látszólag egyszerű kérdésekre, néha pedig egészen váratlan gyermeki felvetésekre. Interjúalanyunk ezúttal Till Attila volt.

 

A Joseph Pulitzer-emlékdíjas műsorvezető, Till Attila 1994-ben kezdte televíziós pályafutását. A műsorvezetés mellett riporterként is dolgozik, valamint ismert filmrendező. Három fiúgyermek édesapja, így nem áll távol tőle, ha gyermekeknek kell olyan dolgokat elmagyarázni, ami egy felnőtt számára természetesnek tűnik.

Hogyan magyaráznád el a munkádat?

Tilla szabálytalan szülőnek tartja magát, lazán fogja fel az életet és a nevelést. Szerinte az ő munkáját elmagyarázni egy ötéves gyermeknek nem nehéz. „A mi esetünkben úgy magyaráztuk el a srácoknak, mivel foglalkozik az apjuk, hogy egyszerűen bekapcsoltuk a televíziót, és megmutattuk nekik. Elmondtuk, hogy vannak emberek, akik műsorokat vezetnek. Ez könnyű feladat volt, hiszen egyből láthatták is a munkám. Sokkal nehezebbnek gondolom elmagyarázni azokat a tevékenységeket, amiket például egy üzemben, vagy irodaházban végeznek, ahol a gyerekek nem látják, mi történik, mit csinál a szülő” – mondta a műsorvezető.

Egy ötéves kisfiú nem mer odaállni egy mozgássérült bácsi mellé a buszon, mert fél tőle. Hogyan reagálsz?

Attila a teljes nyitottság híve, így szerinte az sem lehet nagy probléma egy szülőnek, ha el kell magyaráznia egy ötévesnek, miért ne féljen a kerekesszékes emberektől. „Úgy mondanám el egy ötévesnek, hogy nem kell félni egy kerekesszékes bácsitól, aki mellé nem mer odamenni a buszon, hogy mi bizony sokfélék vagyunk. Neki a lába nem engedi, hogy tudjon járni, ezért ő gurulva közlekedik, de ugyan olyan ember, mint mi” – válaszolta meg a kérdést Till Attila, majd hozzátette, elmagyarázná a gyerkőcnek, hogy az, aki számára félelmetesnek tűnhet, mert azt gondolná, bántaná, nem attól függ, ki hogyan néz ki. Szerinte nem kell az ilyen témát „júj-júj”-ként túlmagyarázni. Azért is tartja nagyon fontosnak az integrált nevelést, például az iskolákban, mert ott a gyerekek számára annyira természetes, hogy ha a különbözőek együtt játszanak, ami közben könnyen maguk is megtudják oldani a különbözőségek kérdését.

Óvodában hallotta a gyerek azt a szót, hogy csicska. Hogyan magyarázod el neki, hogy mit jelent?

Öt filmjét mutatták már be Tillának, köztük 2011-ben a Csicska című rövidfilmet. A film egy magyar tanyán mutatja be, ahogy a főszereplő apuka egyik napról a másikra él, nehezen tartja el családját, viszont „vett” egy utcagyereket, akit egy ólban tart rabszolgaként, vagyis csicskaként. Attila szerint nem szabad egy ötéves gyermeket olyan helyzetbe hozni, hogy el kelljen magyarázni számára, mi az, hogy csicska. „Ha mégis feltenné nekem ezt a kérdést egy ötéves, valahogy úgy próbálnám megmagyarázni neki a szó jelentését, hogy vannak szolgák, és vannak olyan csúnya emberek, akik másokat bezárnak, akaratuk ellenére rossz körülmények közt tartanak. Persze mindaz, amit mondok, már riasztó egy ötéves gyerek számára, és a felét nem is értené meg. Bevallom, kicsit bajba is lennék, ha magyarázni kéne ezt a fogalmat. Egy ötéves gyerek még semmiképpen se nézze meg az én Csicska című filmemet” – jelentette ki a műsorvezető.

Mikor leszek felnőtt?

Till Attilán leginkább az fogott ki, hogyan mondaná el egy ötévesnek, mi az a felnőtté válás, mikor lesz valaki felnőtt. „Első munkahelyem egy csokigyárban volt, bár még nem is éreztem igazán, hogy felnőtté váltam, csak két hétig dolgoztam ott” – kezdte Tilla, majd megpróbálta megfogalmazni a kifejezés jelentését: „Felnőtt akkor leszel, amikor már nem függsz sem a döntéseidben, sem egyéb dolgokban másoktól. Felnőtt az, aki már nem kér a szüleitől engedélyt a döntéseihez. És talán felnőtt az, aki felelősséget vállal másokért.” Majd hozzátette, sem korhoz, de igazán semmihez nem lehet kötni azt, ki mikor válik felnőtté. Szerinte az igazi felnőtt az, aki hajlandó felelősséget vállalni magáért, és a saját döntéseiért is.

Ajánlott cikkek: