Csúnya szavakat hozott haza a gyerek

csúnya beszéd Skita Erika Értsünk szót hogyan mondjam el szülőknek

Csúnya szavakat hozott haza az óvodából a gyerek. Hasztalan próbálkozok azzal, hogy megregulázzam. Ezzel a problémával keresett meg minket egy olvasónk. Skita Erika válaszol...

0 Tovább

Baglyok és pacsirták kvíz - avagy te hogyan ébreszeted a gyermeked

családi kommunikáció hogyan mondjam el kvíz Jeli Viki reggeli ébredés szertartások

Rita minden reggel kész idegroncsként lép ki az ajtón. A reggelek amúgy sem tartoztak soha a kedvencei közé.

Bagoly és pacsirta: hallotta egyszer, hogy így osztható kétfelé az emberiség. Ő a maga részéről mindig is a baglyok csoportjához sorolta magát: a nap első felét félálomban tölti, ahogy azonban beesteledik, visszatér belé az élet és általában éjfél után kerül csak ágyba. Rita reggeleit kislánya, Szofi teszi még pokolibbakká...

0 Tovább

A gyerekeink számára a legfontosabb „fizetőeszközünk” a figyelmünk 

hogyan mondjam el Skita Erika Turáni Szabolcs családi kommunikáció

A legbanálisabb dolgokból is lehetnek kommunikációs elakadások gyermek és szülő között. Sok esetben ijesztően egyszerűek a megoldások. Egy éve követem [a szerk.] Skita Erika és Turáni Szabolcs tanácsait, és nagyságrendekkel jobb lett a viszonyom a fiammal. Megkértük őket, hogy osszanak meg veletek pár igazán gyakorlatias tippet.

0 Tovább

„A szülők engedjék a gyerekeket minél többször dönteni! Ki kell bírni azt is, ha rosszul sül el”

családi játszmák Eric Berne családi kommunikáció

Fotó: Bellai László

Az emberi játszmák egészen gyerekkorunktól elkísérnek minket, és számos kapcsolatunkat képesek megmérgezni, beleértve a családot is. Vízi Beáta, mentálhigiénés szakember elmondása szerint önismerettel és nyílt kommunikációval a legtöbb játszma megelőzhető, teljesen játszmamentes családok viszont nincsenek.

0 Tovább

Ma is tanultam valamit - te hány ember vagy?

ma is tanultam valamit

Egy meghatározó pszichológiai elmélet szerint mindannyiunknak legalább három személyisége van. Persze ezek nem egyszerre jelentkeznek, minden élethelyzetben másik "énünk" dominál.

0 Tovább

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek