Kortárskötődés, az új veszélyforrás

szülőknek kortárs kötődés Dr. Máté Gábor Gordon Neufeld könyvajánló kötődés

A fiam, Milán nyáron kilencéves lesz. A majdnem kilencévesek szüleinek közös élménye, hogy a gyerekük egyszerre az alvósát az esti alváshoz még szorongató kicsi és egy másik szerepében pedig már szemtelen, nyegle, nagyszájú kamasz. Korán, korábban érkezik ez az állapot, mint a korábbi generációk esetében, emiatt felkészületlenül áll az ember és keresi a hirtelen elveszni látszó kapaszkodókat. Kárpáti Judit írása.

0 Tovább

Nem az a legszörnyűbb, ha nincs mit enni és nincsen semmid, hanem az érzés, hogy nem vagy senki

el sistema zenetanulás felemelkedés Jose Antonio Abreu Máltai Szeretetszolgálat Symphonia Alapítvány Máltai Szimfónia

"Aki egyszer hangszert vesz a kezébe, soha nem fog fegyvert" - ez a mottója a Venezuelából El Sistema néven indult zenei mozgalomnak, amely azzal, hogy zenére tanítja a hátrányos helyzetű gyerekeket, fejleszt, és jövőt, közösségi élményt kínál nekik. Célja kifejezetten a prevenció: megvédeni a bűnözővé, illetve droghasználóvá válástól. Ahol támogató család áll a gyermekek mögött, ott a család összetartó erőit is erősíti a hangszeres zenetanulás. Ahol ez sincs, ott a felemelkedéshez nyit utat. Mihalicz Csilla írása.

0 Tovább

Minőségi idő – hogyan főzz a gyerekkel?

minőségi idő szülőknek házimunka közös főzés

Hogyan tölthetsz minőségi időt a gyermekeddel a mindennapi munka mellett? Szívesen "másra hagynád a dagadt ruhát", de akkor ki fog mosni? Lehetséges-e ezeket kombinálni, hogy a kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon? Vagy jobban jártok, ha mindkettőt elkészítitek vasárnapi ebédre. Horvát Sára írása.

0 Tovább

Öt dolog, amit ha betartasz, pozitív szülő leszel

nevelés pozitív szülőség dícséret motiváció szülői kommunikáció önérvényesítés vita szülő gyermek között határok betartása minőségi idő szülőknek

A nevelés nem a büntetés szinonimája, hanem arról szól, hogyan tudjuk segíteni gyermekünket, hogy kiegyensúlyozott, egészséges, boldog felnőtté váljon - állítja a pozitív szülőség "tudománya". Nem egyenlő, mégis sokszor veszik egy kalap alá a liberális neveléssel, pedig ha a gyerek irányít, az túl nagy teher a fiatalnak és a szülőnek egyaránt. A pozitív szülőség lényege inkább az, hogy pozitív alternatívát mutatva tartsuk a gyereket a helyes úton. Törőcsik Judit írása.

0 Tovább

Egy sikeres tanítónő megmutatja, hogyan bánt egykor a „nehezen kezelhetőkkel”

pedagógusoknak szülőknek szeretet tanítónő élménypedagógia

Pálosi Magdi nyugdíjas tanítónő. A gyerekek generációinak - akik nála tanultak meg az íráson és olvasáson kívül egészen más fontos dolgokat is - Magdi néni vagy Anyó. A tanítványa voltam én is. Életem egyik legnagyobb szerencséje, hogy egy olyan ember közelében lehettem évekig, aki arra született, hogy szeressen. Hogy a gyerekeket úgy tanítsa, hogy szereti őket. Kárpáti Judit írása.

0 Tovább

KÉRDEZD SZAKÉRTŐINKET

Kérdezz szakértőinktől
JANDA ZSUZSA TÓTH
DÁNIEL
TURCSÁN ÁGNES
pszichopedagógus, gyermekdráma vezető internet és videójáték szakértő pchichológus pszichológus, pedagógiai szakszolgálat

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek