Egy sikeres tanítónő megmutatja, hogyan bánt egykor a „nehezen kezelhetőkkel”

pedagógusoknak szülőknek szeretet tanítónő élménypedagógia

Pálosi Magdi nyugdíjas tanítónő. A gyerekek generációinak - akik nála tanultak meg az íráson és olvasáson kívül egészen más fontos dolgokat is - Magdi néni vagy Anyó. A tanítványa voltam én is. Életem egyik legnagyobb szerencséje, hogy egy olyan ember közelében lehettem évekig, aki arra született, hogy szeressen. Hogy a gyerekeket úgy tanítsa, hogy szereti őket. Kárpáti Judit írása.

0 Tovább

Lefekszünk egymással? Burkon kívüli témahét egy budai iskolában.

pedagógusok témahét kamaszok Alternatív Közgazdasági Gimnázium prevenció múzeumpedagógia

Ki vagyok én 15 évesen? Mit lát egy fővárosi gimnazista a vidéki romák életéből? Mikor feküdjél le valakivel? Ezeket a korán sem hétköznapinak mondható kérdéseket feszegetik az Alternatív Közgazdasági Gimnázium témahetén. Bellai László írása

0 Tovább

A „szépen válás” művészete

Amikor körvonalazódni kezd, hogy egy kapcsolat esetlegesen véget érhet, és először fogalmazódik meg, hogy a válás lehet a megoldás, akkor van egyvalami, ami jelentősen megnehezíti a döntést és később a tényleges lépéseket. Az, ha nemcsak két fél érintett, hanem van egy gyerek vagy több is. Amikor a kisfiam édesapjával egyszerűen nem működött a kapcsolatunk pontosan emlékszem azokra a képekre a fejemben, amik nagyon sokáig elodázták a döntésemet és arra is, hogy mennyire küzdöttem, hogy csúnya helyett valahogyan mégis szép, de legalább normális véget érjen a közös történetünk.

válás hogyan mondjam el szeretet pszichológus tartásdíj két apa

0 Tovább

Eltűnt, majd megtisztulva jött elő - egy modern trubadúr utazásai

Az amerikai költő, Yeats szerint az embernek muszáj döntenie, éltében vagy művében törekszik-e tökélyre. A 82 évesen nemrég meghalt költő-énekes Leonard Cohen ezt a döntést talán egész életében nem tudta meghozni. Talán nem is akarta. Nagy költő akart lenni, és jól akart élni - ez utóbbiba beletartozott az élet érzéki élvezete. Így aztán három erős szenvedélye volt - ahogy maga megfogalmazta -: a hasis, a konyak és a neurotikus nők. Elsősorban európai rajongótáborára volt nagy hatással költészete és életformája egyaránt. Élete későbbi szakaszában felismerte életmódja ártalmasságát, és egy zen buddhista kolostorból megtisztulva jött elő.

Mihalicz Csilla írása

Leonard Cohan függőség gyógyulás

0 Tovább

Alkohol az osztálykiránduláson

Hiába tilos kiszolgálni kiskorút, a fogyasztóvédelmi statisztikák szerint ezt minden harmadik helyen megteszik. Egy bizonyos életkor után, és ez egyre korábban jelentkezik, az osztálykirándulásokhoz is hozzátartozik az alkohol. A kamaszok egyre szélesebb körére jellemző a rendszeres - gyakorta mértéktelen - italfogyasztás. Mit tehet a tanár, aki a merev tiltás helyett a szemlélet formálására törekszik, és szeretné megőrizni a fiatalok bizalmát? Kap-e szakmai támogatást ehhez? Ezeket a kérdéseket jártuk körbe néhány budapesti és vidéki pedagógus segítségével.

Bellai László írása

alkohol osztálykirándulás pedagógusoknak tanároknak

0 Tovább

KÉRDEZD SZAKÉRTŐINKET

Kérdezz szakértőinktől
JANDA ZSUZSA TÓTH
DÁNIEL
TURCSÁN ÁGNES
pszichopedagógus, gyermekdráma vezető internet és videójáték szakértő pchichológus pszichológus, pedagógiai szakszolgálat

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek