Tőlünk Nektek – élménypedagógiával a nehéz életkezdésű gyerekekért

Hogy lehet segíteni a nehéz körülmények között nevelkedő gyerekeknek, hogy önbizalommal, felszabadultan kezdjék felnőttéveiket? Hogy a vágyaiknak megfelelő munkahely és családi élet felé tett első lépéseik sikerélményt hozzanak? Ezekre a kérdésekre ad választ, támogató impulzusokat az Élményakadémia "Tőlünk Nektek (TN)" elnevezésű programja. Az outdoor, tapasztalati tudásformákról, az önkéntesség személyiségformáló hatásairól, a nehéz életkezdésű fiatalok vágyairól és lehetőségeiről, Bárnai Árpáddal, a TN egyik ötletgazdájával beszélgettünk.

Szöveg és kép: Bellai László


élménypedagógia Tőlünk Nektek Bárnai Árpád tapasztalati tanulás coaching Élményakadémia Bagázs Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolc bátorság

0 Tovább

Gamblers anonymus - „Ne próbáljatok megmenteni!

"X vagyok, kényszeres szenvedélyes szerencsejátékos" - itt így szokás bemutatkozni. Olyan körben ülök, ahol nem kérdés, hogy mi köt össze. Ahol öt szóba belefér az élet. De ez az öt is igazából csak egy: "játékos". Csak a játék van, minden egyéb fölösleges viszontagság, amely azt az egy fontosat táplálja. Ebben a körben, ahová cseppentem, mindenki 10, 20, 100, 1000, x + 1 napja próbálja, hogy ez ne így legyen. Kinek sikerül, kinek nem.

Mihalicz Csilla írása

30-40-50 éves férfiak a Névtelen Szerencsejátékosok, vagyis a Gamblers Anonymous. Nő talán 3 van közöttük, de ők nem szólalnak meg. Elsőre meglep, hogy nem fiatalabbak, de hamar megértem: a fiatal függők most épp a szelvényeiket töltögetik, a rulettgolyót lesik elszorult torokkal, vagy a tétrevalót próbálják összecsalni, -hazudni, - lopni, és csak évek múlva fognak közülük néhányan idekerülni. Ha túlélik ezeket az éveket. Van itt nem egy, aki több mint húsz évet veszített el a normális életéből - közben néhány gyereket, feleséget is -, túlélve egy-két öngyilkossági kísérletet. Normális élet? Egy szerencsejátékos számára az a normális élet, ami két tét között van.

szerencsejáték függőség gamblers anonymus névtelen szerencsejátékosok dependencia sóvárgás tuti tipp adósság

0 Tovább

Átköltöztünk a blog.hu oldalról

A korábbiakban a hogyanmondjamelneked.blog.hu oldalon lehetett elérni minket. Kövessetek minket itt is megújult blogunkon!

A felület változik, de a missziónk változatlan:

"Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni."

0 Tovább

"Tudod a számla nagy és a munka se vár..."

Ha túl sokat dolgozik szülő a gyermekét is megbetegíti

Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra! A munka és a boldogság egy úton jár - ezek a közmondások elsősorban az egészséges munkavégzésre sarkallnak. De mit tehetünk akkor, ha átesünk a ló túloldalára, és túlzásba visszük a munkát? Vajon a munkafüggőségben szenvedők tisztában vannak azzal, hogy nem csak saját maguknak, hanem gyermekeiknek is ártanak a rossz példával?

Tévedés azt gondolni, hogy a munkafüggőség, vagy más néven workalcoholism a felgyorsult, rohanó világ kórsága. Már a 19. század közepén is tudták, hogy a kényszeresen munkájukba temetkező emberek szenvedélye károsan hat a függőségben szenvedőre. Ám azt csak később ismerték fel, hogy az átlagosnál szenvedélyesebb munkavégzés nem csak a függőséggel küzdő, hanem a környezete életét is megnehezíti, sőt meg is keserítheti. Káprázatosan írja le ezt a jelenséget Harry Chapman dala, amelyet az Ugly Kid Joe mellett például Zorán is átdolgozott.

0 Tovább

Keményen melózol vagy munkafüggő vagy?

Munkafüggőség teszt

Sokan nem tudják eldönteni, hogy munkafüggőségben szenvednek vagy egész egyszerűen a keményen dolgozók csoportjába tartoznak. Az alábbi teszt kitöltésével gyorsan kiderítheted, eljutottál-e már a munkafüggőség állapotába - bár tesztünk nem tekinthető orvosi diagnózisnak, jelzésértékű lehet, hogy érdemes-e komolyabban foglalkoznod a jelenséggel. A teszt megmutatja, mekkora hajlamunk van a munkaalkoholizmusra. Remek iránymutató, de nem szabad messzemenő következtetéseket levonni az eredményből szakember véleménye nélkül!

munkafüggőség tesztek addikció workaholic munkamániás munkafüggőség teszt

0 Tovább

KÉRDEZD SZAKÉRTŐINKET

Kérdezz szakértőinktől
JANDA ZSUZSA TÓTH
DÁNIEL
TURCSÁN ÁGNES
pszichopedagógus, gyermekdráma vezető internet és videójáték szakértő pchichológus pszichológus, pedagógiai szakszolgálat

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek