Mitől addiktívak a videójátékok?

játékfüggőség

Mielőtt a gyerekek kezébe kerülnek a különböző kütyük, szülőként tisztában kell lenni azzal, hogy a játék örömén túl nagy a felelősség is. A játékokat ugyanis a fejlesztők egyre nagyobb tudatossággal, pszichológiai tudással úgy tervezik meg, hogy soha ne legyen elég egy vagy két menet. Milyen mechanizmusokat alkalmaz ez az iparág, hogyan válik a hobbiból addikció? Egyáltalán mivel szegezi a képernyő elé a videó játék a gyerekeket és a felnőtt játékosokat?

0 Tovább

Életemben egyszer sem adtam egyest vagy intőt, mert mindkettőt a személyes kudarcomnak éreztem volna

élménypedagógia pedagógusoknak Winkler Márta

Interjú Winkler Mártával, a hazai alternatív pedagógiai mozgalom elindítójával

Több mint ötven éve van a pályán. A kezdetektől azért dolgozik, hogy minél több gyerek menjen örömmel az iskolába. Hogyan látja a mai gyerekeket? Hogyan lát minket, szülőket, illetve a pedagógus kollégákat? Winkler Mártával, a Kincskereső Iskola alapítójával, a hazai reformpedagógiai mozgalom elindítójával beszélgettem.

0 Tovább

Papírszínház – A hétköznapi varázslat

mese papírszínház minőségi idő szülőknek megtartó közösségek

Sokan nem ismerik még az évezredek óta létező papírszínházat, amit szerencsére már nálunk is lehet kapni. Eredetileg Kamishibai a neve, és már a XI. században is megjelent ennek őse Japánban. A mostani formájában 1920-ban kezdték használni. Látszólag csupán egy fakeret az asztalon, színes, cserélhető képekkel, mégis elképesztően sokrétűen használható varázseszköz.

0 Tovább

A gyerek izeg-mozog, malackodik vacsoránál

nevelés megtartó közösség szertartások

Szülőként még a gyermekünk születése előtt elhatároztuk, hogy szeretnénk, ha változatosan, egészségesen táplálkozna. Balázs születése után azonban nem egészen így történt. A napi rohanásban nem volt annyi időnk az étkezéssel foglalkozni, mint kellene. El kell ismerni, hogy nem is vagyunk a konyha ördögei, így korán sem érvényesül az a változatosság az otthoni étkezéseknél, amit elképzeltünk. Az is nehezíti a vacsorákat óvoda után, hogy az asztalnál a gyerek állandóan feláll, játszik, elszaladgál, ha valami eszébe jut. És gyakori konfliktust jelent a desszert, édesség kérdése is. Hogyan tudnánk ebből a körből kitörni? Olvasónk kérdésére Pethő Orsolya válaszolt.

0 Tovább

Videójáték-függőség: a WHO szerint is mentális zavar mostantól!

függőség démonaink WHO mentális zavar ICD

Az idei év első hírei között szerepelt az a közlemény, amit a hazai sajtó is átvett, és sok helyen meg is jelent; a WHO a mentális zavarok közé sorolta a játékfüggőséget. A "Hogyan mondjam el neked" azonban kíváncsi volt a miértekre is, a WHO pedig minden kérdésre válaszolt. Vajon mit értenek pontosan mentális zavaron, mekkorának látják a játékfüggőség problémáját, és mit gondolnak azokról a hangokról, melyek az ő álláspontjuk ellenkezőjét állítják? Íme, a válaszok mindenre, és még többre. Kárpáti Judit írása.

0 Tovább

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek