Hogyan küzdött a családod?

transzgenerációs trauma szülőknek család önbizalomA családi legendáriumban mindenkinek vannak generációról generációra öröklődő történetei nagybácsikról, akik furfangos módon menekítettek embereket, tárgyakat, állatokat a megszálló hatalom elől, nagymamákról, akik minden veszélyt legyőzve szöktek meg fogságból vagy menekültek meg bujkálva a háborúban. De az olyan békésebb esetek felidézése is sokat jelent, mint amikor a rossz evő, cingár nagypapa remek sportolóvá lett, vagy egy távoli unokatestvér az osztály legrosszabb tanulójából elismert szakemberré vált. Kárpáti Judit írása.

0 Tovább

„Mi volt ma az iskolában?”​​​​​​​11 végzetes kommunikációs csapda és 6 pofon egyszerű trükk, hogy jó legyen egy hétköznapi beszélgetés


hogyan mondjam el szülő-gyerek kommunikáció

Virág épp örökmozgó kisfiáért, a tízéves Milánért megy a napközibe. Virág nagyon szeretné tudni, hogyan érezte magát a gyerek az iskolában. S bár ez a beszélgetés látszólag egyszerűnek tűnik, Virág pontosan tudja, hogy a valóságban igen gyakran zátonyra fut. Ahogy kilépnek az iskola épületéből, Milán talál a földön egy gesztenyét, és rugdosni kezdi maga előtt, mint egy focilabdát.

0 Tovább

Elgyengülünk a büntetésnél


hogyan mondjam el szülő-gyerek kommunikáció büntetés

A párommal sok esetben sajnáljuk a gyereket, amikor valami miatt megbüntetjük (nincs fagyi, nincs mese, stb). Sok esetben vitázunk mi magunk is ezen, de nagyon nehéz - a síró gyereket látva -következetesnek maradni. Azt szeretném, hogy ne csak azért csináljon, vagy ne csináljon valamit, mert ráparancsoltan, esetleg megbüntettem, hanem tanulja meg a felelősséget, következményeket ő maga. Tanácstalanok vagyunk, hogy ez most jó vagy nem jó… Mit csináljunk? Olvasónk levelére Turáni Szabolcs, az Értsünk szót szakértője válaszolt.

0 Tovább

Miért fontos az együtt olvasás a gyerekkel?

mese minőségi idő beszédfejlődés szókincsMinden közös történettel egyre közelebb kerül egymáshoz a gyerek és a szülő. Elmondhatatlanul jó az, amikor összebújik a család apraja-nagyja, belebújnak egy mesébe, és megszületik egy közös világ, ami csak az övék. Hogyan, milyen könyvekkel alakíthatók ki ezek a szertartások? Both Gabi írása.

0 Tovább

Egy fontos ember, akire a kamaszok könnyebben hallgathatnak…

függőség kamasz

A kortárs segítők olyan kamaszok, akik számos - droggal kapcsolatos - kérdésre tudnak válaszolni a barátaiknak. Sokat tehetnek szerhasználó társaikért: ezek a mini-drogprevenciós segítők ott vannak a házibulikban és a szünetekben, ráadásul néha könnyebben elfogadják őket, mint az osztályfőnököt. És hogy lesz egy kamaszból önkéntes, aki képes lehet osztálytársainak segíteni? A hídépítés a ".comTárs" nevű program esetében egy 32 órás tréninggel kezdődik.

0 Tovább

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek