Miért dohányzik a gyerek és hogy segíthetjük leszokását?

Miért nem mondja el? Rászokott már? Mit tegyek, hogy ne dohányozzon? És egyáltalán, miért dohányzik? - inkább ezeken gondolkodjon, mint azon, vajon kipróbálta-e már gyermeke a cigarettát.

A 14-18 éves korosztály kétharmada gyújtott már rá legalább egyszer, és közülük minden második teszi ezt újra és újra. Ez a statisztika már önmagában is ijesztő, hát még az orvosi vélemények, miszerint a fejlődésben lévő szervezetet még inkább megviselik a cigarettában lévő káros anyagok. A vegyi anyagok a függőségért felelős receptorokra is jelentős csapást mérnek ebben a korban, így a rászokás veszélye is nagyobb. Nem véletlen egybeesés, hogy a felnőtt dohányos lakosság négyötöde már kamasz kora óta e szenvedély rabja.

függőség dohányzás cigaretta megfelelés sóvárgás addikció családi program szülőknek szülői minta önjutalmazás hogyan mondjam el kamaszkor

0 Tovább

Egy táblányi boldogság, avagy a csokifüggőség

Megpillantom a kedvenc csokoládémat és elindul a nyálelválasztásom, ha pedig megbontok egy táblacsokit, az egészet felfalom - többen ismerik ezt a jelenséget és mosolyogva csokoholistának vallják magukat. Na de tényleg létezik a csokifüggőség?

endorfin csokoládé szülőknek örömforrás csokifüggés

0 Tovább

Mennyi édességet adjunk a gyereknek?

Mikulás, karácsony, vendégvárás és nagymama látogatás - nem is lehet kimaradni a sok csokoládé és sütemény rengetegéből. Mennyire ártunk gyermekeinknek ezzel az édességlökettel és mikor beszélhetünk már csokoládéfüggőségről?

Védjük meg a gyerekeket a csokireklámoktól!

Jelenleg a cukor a legerősebben támadott tápanyag a világon. Közvetlen összefüggésbe hozzák olyan népbetegségekkel, mint az elhízás, cukorbetegség és fogszuvasodás. Adóztatják, szabályozzák, egyértelmű jelöléseket vezetnek be a termékeken és korlátozzák az édességekre marketingtevékenységet, hogy minél kevesebb ilyen reklám érhessen el közvetlenül a fiatalokhoz. A WHO ajánlása, hogy a teljes napi energia-bevitelnek maximum 10%-át tegyék ki a szabad cukrok, de a legjobb az lenne, ha 5%-nál is kevesebb lenne. Miért ilyen támadott a cukor? Mennyire ártalmas és függővé lehet-e egyáltalán válni tőle?

Év végén megduplázódik a csokifogyasztás

Az ünnepek közeledtével meglódul az édességfogyasztás, különös tekintettel a csokoládétermékeké. Decemberben fogy több mint 25 ezer tonna csokoládé hazánkban. Hagyományszerűen csokoládét hoz a Mikulás, csokival vannak tele az adventi kalendáriumok, szaloncukor lóg a karácsonyfán és a hétköznapokban is egyre több édességgel kényeztetjük magunkat és egymást.

elhízás szaloncukor édesség szülőknek egészséges étrend adventi kalendárium Karácsony Mikulás WHO csokifogyasztás nagy cikk

Forrás: wikimedia.org

0 Tovább

Honnan tudod, hogy szerencsejáték-függő vagy?

A játékfüggőség létező probléma, azonban többnyire a környezet jóval hamarabb veszi észre, hogy gond van, mint maga az érintett. Az biztos, hogy ha már páran utaltak rá, hogy esetleg nem egészséges mértékű a játék iránti lelkesedésünk, érdemes önvizsgálatot tartani, és átgondolni, hogy vajon tényleg problémánk lehet-e.

függőség betegség szerencsejáték addikció játékfüggőség

0 Tovább

Terjed a játék kultúra, most féljünk vagy örüljünk?

Van, aki épít és van, aki rombol. Van, aki egyedül és van, aki barátokkal. Van, aki csak a telefonján, van, aki a konzolon és van, aki a számítógépen. Ma már nehéz olyan fiatalt találni, aki ne játszana videojátékokkal. Amikor az első videojáték megjelent még senki se gondolta volna, hogy ekkora trenddé növi ki magát. Mára a szórakoztató ipar vezetőágává emelkedett, Hollywood is a játékokból próbál meríteni, és a legutóbbi E-sport bajnokságot Amerikában többen nézték, mint az NBA döntőjét.

addikció e-sport bajnokság játékfüggőség keret gyerekeknek League Of Legends NBA online játék playIT szülőknek pedagógusoknak videókonzol virtuális valóság

0 Tovább

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek