Ha megiszol 8 pálinkát buli előtt, akkor felszántod a színpadot, de más nem történik

Zenekar-alapítási tippek kezdő zenészeknek és aggódó szülőknek.

Mi kell ahhoz, hogy sikeresen építsenek a fiatalok zenekart? Létező alternatíva a rockandroll életmód a diploma, vagy a stabil pénzkereső szakma kitanulása mellett? A zenélés, sportok, művészetek, hobbik fontos lehetőséget nyújthatnak a fiatalok életében, hogy élvezetes és hasznos dolgokkal töltsék az idejüket, összetartó közösségben találják meg saját életcéljaikat. Ennek apropóján beszélgettünk Balczer Gáborral, a The Houdinis, Heaven Street Seven gitárosával, aki nem mellékesen egy 3 éves gyerek édesapja, így ebből a szemszögből is megkérdeztük a véleményét, mit tud segíteni egy szülő a gyermekének ezen a nem hétköznapi pályán.

0 Tovább

A fiam bezárkózik a számítógéppel - olvasói levél

Olvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számott tartó kérdéseket akát ezen az oldalon is megvitatni.

Kedves szakértők!

Fiam (14 éves) már egész kicsi korától nagyon jól értett a számítógépekhez, és minden lehetséges alkalomra valamilyen számítógépekhez való dolgokat kért és kapott is tőlünk gyakran. Én nem értek egyáltalán hozzá (sajnos, hozzátenném), de azt gondoltuk, hogy ez hasznos, ha ő igen. Végül is ez már más korszak. Sokáig persze csak játszott rajta, de ahogy nő, az az érzésem, mintha egyre több időt töltene a gép előtt.

alvásigény bezárkózás olvasói levél Pszichológus Pasi számítógép függőség szülői keretek szülői kontroll Tóth Dániel szülőknek

0 Tovább

Miért dohányzik a gyerek és hogy segíthetjük leszokását?

Miért nem mondja el? Rászokott már? Mit tegyek, hogy ne dohányozzon? És egyáltalán, miért dohányzik? - inkább ezeken gondolkodjon, mint azon, vajon kipróbálta-e már gyermeke a cigarettát.

A 14-18 éves korosztály kétharmada gyújtott már rá legalább egyszer, és közülük minden második teszi ezt újra és újra. Ez a statisztika már önmagában is ijesztő, hát még az orvosi vélemények, miszerint a fejlődésben lévő szervezetet még inkább megviselik a cigarettában lévő káros anyagok. A vegyi anyagok a függőségért felelős receptorokra is jelentős csapást mérnek ebben a korban, így a rászokás veszélye is nagyobb. Nem véletlen egybeesés, hogy a felnőtt dohányos lakosság négyötöde már kamasz kora óta e szenvedély rabja.

függőség dohányzás cigaretta megfelelés sóvárgás addikció családi program szülőknek szülői minta önjutalmazás hogyan mondjam el kamaszkor

0 Tovább

Egy táblányi boldogság, avagy a csokifüggőség

Megpillantom a kedvenc csokoládémat és elindul a nyálelválasztásom, ha pedig megbontok egy táblacsokit, az egészet felfalom - többen ismerik ezt a jelenséget és mosolyogva csokoholistának vallják magukat. Na de tényleg létezik a csokifüggőség?

endorfin csokoládé szülőknek örömforrás csokifüggés

0 Tovább

Mennyi édességet adjunk a gyereknek?

Mikulás, karácsony, vendégvárás és nagymama látogatás - nem is lehet kimaradni a sok csokoládé és sütemény rengetegéből. Mennyire ártunk gyermekeinknek ezzel az édességlökettel és mikor beszélhetünk már csokoládéfüggőségről?

Védjük meg a gyerekeket a csokireklámoktól!

Jelenleg a cukor a legerősebben támadott tápanyag a világon. Közvetlen összefüggésbe hozzák olyan népbetegségekkel, mint az elhízás, cukorbetegség és fogszuvasodás. Adóztatják, szabályozzák, egyértelmű jelöléseket vezetnek be a termékeken és korlátozzák az édességekre marketingtevékenységet, hogy minél kevesebb ilyen reklám érhessen el közvetlenül a fiatalokhoz. A WHO ajánlása, hogy a teljes napi energia-bevitelnek maximum 10%-át tegyék ki a szabad cukrok, de a legjobb az lenne, ha 5%-nál is kevesebb lenne. Miért ilyen támadott a cukor? Mennyire ártalmas és függővé lehet-e egyáltalán válni tőle?

Év végén megduplázódik a csokifogyasztás

Az ünnepek közeledtével meglódul az édességfogyasztás, különös tekintettel a csokoládétermékeké. Decemberben fogy több mint 25 ezer tonna csokoládé hazánkban. Hagyományszerűen csokoládét hoz a Mikulás, csokival vannak tele az adventi kalendáriumok, szaloncukor lóg a karácsonyfán és a hétköznapokban is egyre több édességgel kényeztetjük magunkat és egymást.

elhízás szaloncukor édesség szülőknek egészséges étrend adventi kalendárium Karácsony Mikulás WHO csokifogyasztás nagy cikk

Forrás: wikimedia.org

0 Tovább

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek