Hogyan teremts kapcsolatot a gyerekkel különböző életkorban?

Sok minden szükséges két vagy több ember együttműködéséhez. Ez családon belül is olyan, mint egy csapatépítés. Az első - és legfontosabb - követelménye a megfelelő kapcsolat a résztvevők között. Ha a szülő-gyermek kapcsolat megfelelő, akkor az együttműködés nagy valószínűséggel könnyebb, mintha a kapcsolat gondokkal terhelt. Ez egy remek általános mondat volt, így egy kicsit részletezem, hogy érthetőbb legyen. Turáni Szabolcs, az Értsünk szót kapcsolatépítészének írása.

0 Tovább

Hajós leszek, mint Fa Nándi bácsi

élménypedagógia pedagógusoknak Fa Nándor Csíkszentmihályi Mihály

Fa Nándor ötször kerülte meg a Földet. Az óceánon sosem érezte otthon magát. Tudta, hogy még oly tapasztalt hajósként is ő ott csak egy vendég. Itt tette fel magának az élete nagy kérdéseit és itt is találta meg ezekre a válaszokat. Legnagyobb meglepetésünkre nekünk is segített kérdéseinkre választ kapni.

0 Tovább

Egy jó szomszéd többet ér, mint egy távoli rokon

A gyereknevelés kapcsán - azt hiszem -nem a közösség, és annak szerepe jut először eszünkbe. Legtöbben azt gondoljuk, hogy egy sor más dolog van, ami ezelőtt áll: a család, mi magunk, a szülők… és nem úgy tekintünk a gyerekünk életére, mint amit meghatároz a közösség. Egészen más szempontból tekint erre Kovács Edit, a Közösségfejlesztők Országos Egyesületének elnöke, és őt hallgatva nagyon hamar rájön az ember, milyen kézenfekvő is, hogy a közösség az első perctől mindent meghatároz. Kárpáti Judit interjúja.

0 Tovább

Élménypedagógia: írás-olvasás megcsavarva

élménypedagógia írás olvasás Winkler Márta

Sok írás volt már az oldalunkon arról, milyen is a jó tanár, mi a titka, és néhányukat be is mutattuk. Most Ambrózi Kata pszichológus, pedagógus összegyűjtött pár példát arra, hogyan varázsolhatjuk élménnyé az olvasás és az írás tanulását.

0 Tovább

Leggyakoribb családi viták. Hogyan segít a családterápia?

Dr. Barát Katalin pszichiáter, pszichoterapeuta, kiképző családterapeuta, a Magyar Családterápiás Egyesület elnöke szerint, ha egy családban a bizalom és a kötődés stabil, akkor jöhet bármilyen lakáshitel, megcsalás vagy betegség, a házasságból nem lesz válás. Már csak az a kérdés, hogy ha ez a bizalom megsérül, illetve állandóan gondok vannak a gyerekkel, akkor hogyan segíthet a családterápia? Bakóczy Szilvia interjúja.

0 Tovább

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek