„Amikor énekelünk, nem tudunk félni” - Palya Bea interjú

Palya Bea interjú zene alternatívák minőségi időFotó: Emmer László

Palya Bea második gyermeke születése után épp a napokban tért vissza a koncertéletbe. Nem lehet azt mondani, hogy a gyermek és a zene kapcsolatát csak az anyasággal fedezte volna föl, hiszen mindig is tanított, tehát mindig is tudta, hogy a zene olyan varázslat kicsiknek és nagyoknak, amely összeköt, felszabadít, örömöt hoz, fájdalmat űz. Mihalicz Csilla interjúja

0 Tovább

Hát nem megmondtam?!

pozitív kommunikáció szülőknek

Szülőként óvom, védem a gyermekeim. Előre figyelmeztetem őket, hogyan kerülhetik el a bajt. De ők nem mindig hallgatnak rám, és amikor bekövetkezik, amitől tartottam, bizony kiszalad a számon: "Hát nem megmondtam?!" Dühös vagyok, mert nem sikerült megóvnom őket - ez az én kudarcom. De a mondat nekik egészen mást üzen. Olyasmit, amit egyáltalán nem akartam mondani. Igyekszem is nem mondani többé. Frajna Piller Annamária írása.

0 Tovább

„A tanárnő megint standup-ol!” : Biológiaóra a 21. században

tanároknak élménypedagógia pedagógusoknak Joós Andrea felelés puskázásFotó: Bellai László

Videófelelet, beszámoló a metró lefutásáról, "megelőző csapás" és standupolás. Csak kapkodtuk a fejünket, mennyi mindent lehet csinálni az élménypedagógiával egy biosz órán. Persze muszáj volt az ördög ügyvédjét játszanunk, mert nem hittük el, hogy a fegyelmezés, a mobiltelefonok használata és a puskázás nem jelentenek ma komoly nehézséget egy tanárnak. Lehet, hogy tévedtünk? Bakóczy Szilvia írása.

0 Tovább

Nem meglepő: a világon minden szülő a legjobbat akarja gyermekének - Az már igen, hogyan

függőség nemzeti különbségek Franciaország Hollandia Kína Izland szülőknek

A hollandok gyermekeik boldogságát, a francia szülők saját szabadságukat állítják középpontba, a kínaiak pedig szigorú korlátokat szabva követelik meg a teljesítményt. Bár általánosítani nem lehet, de kulturális jellemzők mentén megmutatkoznak azok a törekvések, ahogyan a szülők a világ különböző részein készítik fel gyermekeiket az önálló életre. És bár a sikernek is különböző mércéi vannak, a módszerek hátulütőjét mindenhol mutatja, ha a gyerekek kamasszá cseperedve különböző szenvedélyekbe menekülnek. Törőcsik Judit (X Kommunikációs Ügynökség) írása.

0 Tovább

Határokat szabni – a szülőség egyik legnagyobb kihívása

határok fegyelemzés Vekerdy Tamás Pribánszky Marianna Gyerkőcökkel Suttogó Janda Zsuzsa szülőknek nevelés

Amikor az ember szülővé válik, feladata lesz és felelősséggel tartozik egy másik emberért. Egyszerre fantasztikus és elgondolkodtató látni, ahogy egy kisgyermeknek kibontakozik a személyisége, és ennél még sokkal fantasztikusabb az, hogy mennyire korán kezd megmutatkozni ez a kis emberke a még szinte csecsemőben. Előbb-utóbb irányítani, terelgetni, vagyis nevelni kell, de elsőgyerekes szülőként vajmi kevés fogalmunk van arról, hogy hogyan tegyük ezt, bár hangzatos elvekkel tele van a padlás. Horvát Sára írása.

0 Tovább

KÉRDEZD SZAKÉRTŐINKET

Kérdezz szakértőinktől
JANDA ZSUZSA TÓTH
DÁNIEL
TURCSÁN ÁGNES
pszichopedagógus, gyermekdráma vezető internet és videójáték szakértő pchichológus pszichológus, pedagógiai szakszolgálat

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek