Ez nem (csak) játék! PC és videójátékok korhatár-besorolása

kütyü korhatár-besorolás videójátékokEurópa-szerte több millió játékos, helyenként a lakosság harmada játszik különféle interaktív játékokat konzolon vagy számítógépen. Ezek neve "játék", ám olykor a valóságnál sokkal, de sokkal keményebbek. Nem árt hát odafigyelni, nehogy önfeledt időtöltés helyett félelmet, szorongást, erőszakos minták elsajátítását ajándékozzunk karácsonyra.

0 Tovább

Most akkor ki is hordja a nadrágot?

vélemény Pethő Orsolya válás családterápia határozottság

Sára egy ideje nem volt boldog a házasságában. Minden fronton meg akart felelni: példás anyának, feleségnek lenni, saját karriert építeni. Amikor a válás szóba került, rájött arra, hogy a családban minden feladatot ő végzett, de legalábbis szorosan felügyelt - szép lassan kiszorítva az apát még a férfiszerepből is. Végül együtt maradtak, és lépésről-lépésre újra férfiként tudott nézni a párjára. Pethő Orsolya, az Anyaszerviz pszichológusa osztotta meg a tapasztalatait, hogyan érdemes ilyen helyzetben finomítani a kommunikáción, és közben mégsem feladni önmagunkat.

0 Tovább

Senki sem születik agresszívnek

transzgenerációs trauma családi trauma gyermekpszichodráma Kende HannaCsodavilág, mesevilág, varázsbolt. Sokféleképpen nevezhető az a tér, amelybe Kende Hanna gyermekpszichológus módszere repíti el a gyerekeket. A pszichodráma-foglalkozások ugyanakkor egyáltalán nem csak a játékról szólnak. Hiszen a sárkányokkal, az oroszlánnal, az ördöggel vagy épp a zombikkal való küzdelem során a gyerekek valós konfliktusai, szorongásai, traumái oldódnak. Bakóczy Szilvia interjúja.

0 Tovább

Nem engedelmeskedik, nem tisztelettudó a gyerek

hogyan mondjam el szülő-gyerek kommunikáció szófogadás

A szüleim elég szigorúak voltak, és én - pár csibészségtől eltekintve - viszonylag szófogadó, tisztelettudó gyerek voltam. Ehhez képest mi a párommal sokkal megengedőbbek vagyunk, ő dönthet el dolgokat, részletesen megmagyarázunk neki dolgokat stb. Miközben beszélek hozzá, többször nem figyel oda, elkezd valami tök másról beszélni, a nagyszüleivel meg úgy beszél néha, mint a kutyájával. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy a jó utat választottuk, de mi az alternatíva? Nem tudom, hogyan csináljam akkor… Olvasónk levelére Skita Erika, az Értsünk szót szakértője válaszolt.

0 Tovább

Hogyan tanulj meg fejből mesélni?

minőségi idő mese fantázia hogyan mondjam el

A fejből mesélés - ha lehet - még jobb, mint a könyvből való mese, hiszen a szülő ismeri legjobban a gyerekét, és ő tudja azt is, mivel lehet megnyugtatni vagy épp felrázni az adott pillanatban. Both Gabi most nektek meséli el, hogyan jutott el a se füle-se farka meséktől a meseírásig; hogyan tud egy szülő kreatív mesebirodalmat varázsolni a gyerekszobába?

0 Tovább

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek