A tökéletes anyák versenye

vélemény elvárások anyaság Pethő Orsolya AnyaszervizAnyának lenni komplex kihívás. Kiváló szakács, fáradhatatlan házvezetőnő, vicces játszópajtás, pedáns beszerző, figyelmes tanár, precíz gazdasági vezető és controller, sőt még raktáros, sofőr, pszichológus, dietetikus, fejlesztőpedagógus is egy személyben. Folyamatos mentális és érzelmi megterhelés, amit legtöbben elképzelni sem tudtunk, amikor még csak előttünk állt mindez. Lehetetlen minden fronton teljesíteni, de ezt nem akarjuk elhinni, inkább irreálisan magas elvárásokat támasztunk magunk felé. Pethő Orsolya, az Anyaszerviz pszichológusának írása.

0 Tovább

Lelkiismeret-furdalásom van, hogy rossz szülők vagyunk

minőségi idő szakértő válaszol"A kislányom boltosat játszott az apukájával, akinek újra és újra banánt, palacsintát, stb… kellett vásárolni tőle. Mi tagadás, az elején sem élvezte, de sokszor egy fárasztó nap után nincs energiája ilyen dolgokkal foglalkozni. Sokat dolgozik meg minden, de Fannika elsírta magát, amikor ott hagyta, és utólag nem tudom, mit kellett volna tennünk." Olvasónk kérdésére Janda Zsuzsa pszichodráma-vezető válaszolt.

0 Tovább

Védekezz az egyre ingergazdagabb mesék ellen! Mesék, gyerekfilmek korhatár-besorolása.

kütyü korhatár besorolás mese gyerekfilm veszélyes tartalom NMHH

Akár moziba készülünk, akár televíziót nézünk, ott látjuk a karikát a kép sarkában, illetve piktogramokat a filmek előtt, benne az ilyen-olyan számokkal - ezek a korhatáros jelölések. Szülőként a legtöbben igyekszünk is odafigyelni, hogy ne kerüljön a gyerekünk elé nem neki való tartalom. Arról azonban talán keveset tudunk, mi is van a színes karikák mögött.

0 Tovább

Így hatnak a kapcsolatainkra és a változáshoz való viszonyunkra a magzati korunkban és a születésnél elszenvedett traumák: Tények, tippek

trauma várandósság Orosz Katalin S. Nagy Zita A sorsformáló 9+1 hónap

Régóta tudjuk, hogy a várandósság, a születés, illetve az életünk első hónapja döntő hatással van a sorsunkra, személyiségünkre. De mik azok a konkrét elakadások, amik magzati kori vagy születési traumára utalnak? És főként, hogyan gyógyulhatunk ki ezekből a traumákból? Mit tegyünk akkor, ha a saját gyermekünk születése sikerült máshogy, mint ahogy elterveztük? Orosz Katalin és S. Nagy Zita napokban megjelenő könyve számos ehhez hasonló elméleti kérdésre ad nagyon is praktikus tanácsokat. Bakóczy Szilvia interjúja a szerzőkkel.

0 Tovább

Influencerek, avagy: kik jelentik ma a példaképet a gyerekednek?

kütyü kamaszok influencer youtuber Instagram sztárokA ma véleményvezéreit már influencereknek hívják, és ők határozzák meg, mit akar majd venni a gyereked a zsebpénzéből, mit szeretne megvetetni veled, mit akar viselni… és egyáltalán, kihez akar hasonlítani. Ezeknek a véleményvezéreknek ma már jó pár listája kering a neten, különféle szempontok alapján rangsorolva őket. Hogy egy szülő eligazodjon a sokszor akár százas listákon, és valahogyan képbe kerüljön, kik azok, akiket a gyereke követ, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Mégis vannak olyan támpontok, amelyek segíthetnek abban, hogy képet alkothasson az ember, egy-egy név mögött ki és milyen teljesítmény áll, egyáltalán: a közösségi média mely berkeiben fejti ki a tevékenységét. Kárpáti Judit írása.

0 Tovább

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek