Hajós leszek, mint Fa Nándi bácsi

élménypedagógia pedagógusoknak Fa Nándor Csíkszentmihályi Mihály

Fa Nándor ötször kerülte meg a Földet. Az óceánon sosem érezte otthon magát. Tudta, hogy még oly tapasztalt hajósként is ő ott csak egy vendég. Itt tette fel magának az élete nagy kérdéseit és itt is találta meg ezekre a válaszokat. Legnagyobb meglepetésünkre nekünk is segített kérdéseinkre választ kapni.

0 Tovább

Egy jó szomszéd többet ér, mint egy távoli rokon

A gyereknevelés kapcsán - azt hiszem -nem a közösség, és annak szerepe jut először eszünkbe. Legtöbben azt gondoljuk, hogy egy sor más dolog van, ami ezelőtt áll: a család, mi magunk, a szülők… és nem úgy tekintünk a gyerekünk életére, mint amit meghatároz a közösség. Egészen más szempontból tekint erre Kovács Edit, a Közösségfejlesztők Országos Egyesületének elnöke, és őt hallgatva nagyon hamar rájön az ember, milyen kézenfekvő is, hogy a közösség az első perctől mindent meghatároz. Kárpáti Judit interjúja.

0 Tovább

Élménypedagógia: írás-olvasás megcsavarva

élménypedagógia írás olvasás Winkler Márta

Sok írás volt már az oldalunkon arról, milyen is a jó tanár, mi a titka, és néhányukat be is mutattuk. Most Ambrózi Kata pszichológus, pedagógus összegyűjtött pár példát arra, hogyan varázsolhatjuk élménnyé az olvasás és az írás tanulását.

0 Tovább

Leggyakoribb családi viták. Hogyan segít a családterápia?

Dr. Barát Katalin pszichiáter, pszichoterapeuta, kiképző családterapeuta, a Magyar Családterápiás Egyesület elnöke szerint, ha egy családban a bizalom és a kötődés stabil, akkor jöhet bármilyen lakáshitel, megcsalás vagy betegség, a házasságból nem lesz válás. Már csak az a kérdés, hogy ha ez a bizalom megsérül, illetve állandóan gondok vannak a gyerekkel, akkor hogyan segíthet a családterápia? Bakóczy Szilvia interjúja.

0 Tovább

Átkeretezés – Csökkentsd a stresszt, és fogyj másképp!

testkép érzelmi evés átkeretezés fogyókúra stressz nemet mondani dr. Czeglédi Edit

Amikor kétségbeesve állnak a tükör előtt túlsúllyal küzdő nők és férfiak százezrei, szinte biztos, hogy nagyon hasonló gondolatok járnak a fejükben. Értéktelennek, "kövér disznónak", akaratgyengének érzik magukat. És tanácstalannak, mert annyi próbálkozás után is ők voltak azok, akik lehajtott fejjel, senkire sem nézve igyekeztek a vízbe a strandon. Egy tavaly napvilágot látott hazai tanulmány és egy speciális program máshonnan közelíti meg az elhízás problémáját, és a megoldáshoz is más utat mutat. Kárpáti Judit írása.

0 Tovább

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek