Karácsonyi koccintás - mintát a tetteinkkel adunk

Az év végi ünnepek a baráti és rokoni látogatások, a lazulás, kikapcsolódás időszaka. Ilyenkor még ott is előfordulhat, hogy egy-egy családtag vagy vendég "elázik", ahol ez ritka esemény. Hogyan beszéljünk az alkoholfogyasztásról gyerekeinkkel, mit mondjunk nekik, hogy felfogják a mértékletesség értelmét, felismerjék a függőség veszélyeit, mégse gondolkodjanak megbélyegző leegyszerűsítésekkel a témáról? Hogyan segíthetünk? A szülők, a környezet és az iskola szerepéről beszélgettünk szakértőinkkel.

0 Tovább

Ezt a vackot szántad anyámnak?

Vajon nem kellett volna többet költenem a szeretteimre? Te komolyan nem látod, hogy milyen görbén áll a fa? Ezt a vackot szántad az anyámnak? Már megint nincs itthon csomagolópapír! - ezek a mondatok sok családban ismerősen csengenek karácsony közeledtével. Advent ide vagy oda, a legtöbben nem tudnak ráhangolódni az ünnepre, mert sokaknak ez az időszak főként az elvárásról és a megfelelésről szól.

0 Tovább

Öt tipp, hogy kamasz gyermeked ne csak öntudatos legyen, de ismerje is önmagát

A kamaszkor sok nehézségét enyhíthetjük, vagy akár meg is előzhetjük, ha segítünk gyermekünknek megértenie saját érzéseit, döntéseinek mozgatórugóját, súlyát és következményeit. Ha a kamasznak van önbizalma, fejlődése közben is stabil értékrendje, akkor elsősorban önmagának, nem pedig társainak akar majd megfelelni, amivel sok bajt lehet megelőzni.

önismeret önbizalom szülőknek bezzeg pozitív visszajelzés

0 Tovább

Szenvedélyek hálójában – önsegítő hozzátartozók vallomásai

"Egy drogos szülei akkor tudnak tisztán gondolkodni, ha az agyuk leszáll a szívük helyére"

"A változás elindításához nekem kell változni és megmenteni csak magamat tudom"- ez az erős felismerés az alapja a hozzátartozói csoport tevékenységének, mely több mint egy éve működik a győri Közösségi Kávézóban. Sikerrel, hiszen akik ide járnak, mindannyian tudtak változtatni, s ha csak magukon, az is óriási eredménynek számít a kilátástalan élethelyzetekben.

alkoholista addikció heroin szülőknek drogfüggő drogfüggés társfüggő herbál Győr Csernus Imre közösségi kávézó Alkohol-Drogsegély Ambulancia Szenvedélybetegek Rehabilitációs Otthona Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

0 Tovább

Az énerő fejlődése a fiatalokban

A fiatalok önbizalmának épülése szakadatlan hullámvasút. Mindennapi eredményeik és a környezetükből érkező visszajelzések folyton hozzátesznek és elvesznek belőle. Pedig a stabil pozitív önkép nélkülözhetetlen megtartó erő életünk során. Hogyan tudjuk támogatni a gyermekek énerejének fejlődését? Mit tehetünk, ha megbicsaklik a folyamat? Pszichológusokkal beszélgettünk a kérdésről.

pszichodráma pszichológus önismeret önkép szülőknek szülő-gyermek kapcsolat bullying énerő gyermekpszichodráma pozitív visszajelzés Janda Zsuzsa Kende Hanna Turcsán Ágnes sütőné Daragó Edina

0 Tovább

KÉRDEZD SZAKÉRTŐINKET

Kérdezz szakértőinktől
JANDA ZSUZSA TÓTH
DÁNIEL
TURCSÁN ÁGNES
pszichopedagógus, gyermekdráma vezető internet és videójáték szakértő pchichológus pszichológus, pedagógiai szakszolgálat

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek