A közös étkezések varázsa - szertartások, amelyek összehozzák a családot

szertartások szülőknek közös reggeli közös vacsora

Mint arról korábbi cikkeinkben is írtunk, egy család tagjai között erős köteléket jelenthetnek azok a közös szertartások, amelyek meghittséggel töltik meg az otthon légkörét. Ezek közül is kiemelkednek azok a rituálék, amelyek az evéshez kapcsolódnak: enni nem csak akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk; a legtöbb ünnepnek, különleges eseménynek is elengedhetetlen részei a közös családi étkezések, amelyek jelentősége bőven túlmutat az étkezésen.

0 Tovább

Családi csapatépítés

szülőknek közösségek családi csapatépítés

A leggyakoribb szülői kérdés, amivel az elmúlt hét év során találkoztunk: "Hogyan tudom gyermekemet rábírni az együttműködésre?" Egy kicsit mélyebbre ásva, hamar kiderül, hogy ez az óhaj pontosabban azt jelenti a szülők részéről: "Hogyan tudom rávenni gyermekem, hogy azt csinálja, amit én szeretnék tőle?" Amikor a mai szülők gyerekek voltak, a XX. században, az engedelmesség századában, valóban ez volt az igény. Kövesd az utasításokat pontosan, különben büntetéssel találod szembe magad. Mindenre utasítások, szabályok és persze tiltások voltak kialakítva. Hosszú listákat lehetne írni arról, mi minden volt tilos. Turáni Szabolcs (Értsünk szót) írása

0 Tovább

Amikor nem tudsz kilépni az ördögi körből

szülőknek függőség

Az orvostudomány nagyon sokáig csak a kémiai függőség fogalmával foglalkozott, amilyen a kokain vagy a heroin függőség is. Az elmúlt évtizedekben az addiktológia része lett az ún. viselkedési addikció is. Véletlenül se érezd úgy, hogy hátradőlhetsz, hogy ez csak "másokkal" esett meg. Sajnos a társadalom 80 százalékát érinti ez, feltehetően azokat is, akik most ezt a cikket olvassák. Az érintettség pedig azt jelenti, hogy a viselkedésünk egy csomó dologban kontrollvesztetté válhat és elhatalmasodik rajtunk. Nagyon messzire senkinek nem kell mennie, elég, ha a kezünk ügyében heverő mobilra gondolunk és arra, hányszor fordul elő, hogy az kikapcsolva fekszik egy fiók mélyén…Kárpáti Judit írása.

0 Tovább

A bátyám néha már dolgozni sem jár be

depresszió alkohol mediátor

Kedves Szakértők,

A bátyám miatt írok. Világélétében problémás volt, de most már nem tudom mit tegyek és hogyan segítsek neki. Fiatalkorától depressziós, általában gyógyszer szed, kezelték is. Néha, ha rossz napjai vannak, akkor pedig előkerül az alkohol is, azt nem tudom, alkoholfüggő-e.

0 Tovább

Anyu, még kicsit hadd! – Szertartások, amelyek széppé tehetik a reggeli ébredést

szertartások reggeli ébredés szülőknek

A reggeli készülődés sok család számára traumatikus időszak: a gyerekek nem akarnak felkelni időben, nincs kedvük suliba menni, lassan öltöznek fel, elfelejtenek fogat mosni, hogy a végén aztán mindenki elkéssen. Túlzás lenne azt állítani, hogy elérhető, hogy mindenki jókedvűen, magától pattanjon ki az ágyból reggelente, de az alábbiakban ajánlunk pár apró szertartást, amivel kellemesebbé tehetőek az álmos reggelek.

0 Tovább

KÉRDEZD SZAKÉRTŐINKET

Kérdezz szakértőinktől
JANDA ZSUZSA TÓTH
DÁNIEL
TURCSÁN ÁGNES
pszichopedagógus, gyermekdráma vezető internet és videójáték szakértő pchichológus pszichológus, pedagógiai szakszolgálat

Hogyan mondjam el neked

blogavatar

Meg szeretnénk teremteni a függőségről való beszéd nyelvét és kultúráját, szülő-gyerek, tanár-diák, felnőtt-fiatal viszonylatban. Ha egy generációnyi szülő ezt elsajátítja, akkor a következő ezt már sajátjaként tudja továbbadni.

Feedek