gördeszka park drog kamasz nevelés olvasói levélFotó: istock/pekic

Olvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számot tartó kérdéseket akár ezen az oldalon is megvitatni.

Tisztelt Szakértő!

A lányom most 16 éves és mint gondolom minden ilyen korú gyerek elkezdett bandázni, bulizni járni a barátaival.  Nincs is ezzel problémám, csak elkezdtek járni egy gördeszkás, bringás parkba, pályára.

 

Mozogjon, sportoljon, meg persze a társainak is imponálnak ezek a dolgok, csak a környezet aggaszt kicsit. Finoman belengi a környéket a pisiszag és van egy pár rosszarcú gyerek. Nem akarok ott leskelődni, mint a szülők a Házibuli filmben, csak jó lenne valamivel megnyugtatni magam. Megbízhatóak ezek a helyek? Vagy van erről valami adatbázis, hogy hová engedhetem a gyerekem? Vagy nem itt jutnak hozzá rossz dolgokhoz a gyerekek?

Tibor, Budapest

Tisztelt Szülő!

Sajnos a serdülők az iskolától kezdve az utcán át bárhol hozzájuthatnak "rossz dolgokhoz", elég egyetlen ismerős, "barát", aki használ valamilyen drogot, és manapság minden serdülő tud mondani olyan kortárs ismerőst, akiről tudja, hogy használ. Ebből a szempontból nincs megbízható hely, az iskola sem az. A gördeszkás gyerekek között is biztosan van olyan, aki használ valamit, és lehet is tőle venni ezt-azt, de biztosan van olyan is, aki nem használ semmit és a társaság és az élmény kedvéért jár le. Tiltással nem tudjuk megvédeni a gyerekeinket attól, hogy egyszer valahogy szembejön vele a lehetőség, ki lehet próbálni a drogot.

A legtöbb, amit tehetünk, hogy kiskorától kezdve olyan kapcsolatot ápolunk vele, ami megőrzi a bizalmi légkört szülő és gyerek között, és nem kell félnie otthon elmondani, ha valami butaságot csinált. A szerek könnyen elérhetőek és olcsók, a serdülő pedig nem érzékeli még ezeknek a veszélyességét. Azzal a fajta szülő-gyermek kapcsolattal tehetünk értük a legtöbbet, ami a gyermek számára egészséges önértékelést, önbizalmat, megküzdő mechanizmusokat eredményez. És nem az a lényeg, hogy a gyerek sose csináljon butaságot, ezt nem is tudjuk elérni, és ezekből tanul is a serdülő, a nagyon fontos az, hogy ne legyen kétsége, ha bármi baj van, a szüleire mindig számíthat.

Serdülő gyermek szülőjeként nem javasolt, hogy leskelődjön a gördeszka park környékén, ezzel semmitől sem tudja megóvni, ellenben "égő" helyzetbe hozza gyerekét a kortársai előtt, amivel épphogy távolítja magát a gyerekétől. Legfontosabb, hogy legyen élő kapcsolat a gyerkőccel, legyenek szülő-gyerek programok (de olyanok, ami a serdülő mércéjével is elfogadható), beszélgessen vele gondolatokról, érzésekről, érdekelje, hogy a gyereknek miről mi a véleménye, a világról, önmagáról, egyes haverokról, stb.

Legyen kíváncsi azokra a dolgokra, amik a gyerekét foglalkoztatják, ha azok a gördeszka típusok, gördeszka trükkök, akkor azokra. Fejezze ki, hogy milyen értékesek a gyereke gondolatai, milyen fontosak az érzései, és kiemelten hangsúlyozott, hogy ezeknél a beszélgetéseknél tényleg az a szándék vezérelje, hogy meg akarja ismerni gyermeke belső világát, nem az, hogy meg akarja neki mondani, hogy miről mit kellene gondolnia.

A serdülők szomjazzák az elismerést, ebben az életkorban elsősorban a kortársakét, de ha emellett azt érzi, hogy a szüleinek fontos, mi érdekli őt, és fontos, hogy miről mit gondol, hogy hogy van, milyen érzések vannak benne, és elfogadja ezeket úgy, ahogy benne vannak, azzal lehet a legtöbbet tenni azért, hogy a gyerek önértékelése, önbizalma, stb. elég erős legyen ahhoz, hogy ha ki is próbál valamit, vagy olyat csinál, amit később maga is megbán, akkor is jó eséllyel ne legyen hosszútávon szerhasználó, illetve segítséget merjen kérni otthon, ha baj van. 

Bízom benne, hogy továbbra is jó szülő-gyermek kapcsolatot sikerül működtetniük!

Tisztelettel,

Gondi János

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaddal kapcsolatosan? Keress minket bizalommal!

Amennyiben a válasz alapján további kérdése merült fel, úgy érzi, azonosításra került egy probléma, amin érdemes dolgozni, vagy minden igyekezet ellenére sem javul a helyzet, forduljon szakemberhez, vegyen igénybe konzultációt. A szakértői válasz (levél/videó) nem minősül terápiának, sem valódi diagnózis nem állítható fel és orvosi tanácsadásnak sem tekinthető.