Amikor függőségekről beszélünk, legtöbbünknek az alkohol, a drog, esetleg a cigaretta jut eszébe. A játékra nem sokan gondolnánk, hiszen a legtöbb ember számára ez maximum szabadidős tevékenység, pedig lehet belőle probléma.

függőség játékfüggőség addikció

 

Ezt hívják játékfüggőségnek – igen, függőségnek, ugyanis vannak, nem is olyan kevesen, akik nem tudnak vele leállni. Az még hagyján, hogy az ember túl sokat játszik a társas kapcsolatai rovására (bár ez sem szerencsés), ennél sokkal súlyosabb helyzetek is előfordulnak.

Miért is veszélyes a játékfüggőség?

 Nos, ahogy említettük a játékfüggő ember szociális kapcsolatai súlyosan visszaeshetnek, mert minden szabad percét játékkal tölti. Ennél már jóval súlyosabb, amikor esetleg a munkaidő rovására is játszik, hazudik, hogy játszhasson, illetve komoly összegeket játszik el, a következményekkel nem törődve.

Legtöbb esetben csak olaj a tűzre, ha pénzt veszít: vissza akarja szerezni, ezért még többet játszik, ami még több pénzt visz el. A szerencsejátékok világa így egy ördögi kör azoknak az embereknek, akik nem tudnak megálljt parancsolni maguknak.

Van segítség

Ahogy léteznek anonim alkoholisták, úgy léteznek anonim játékfüggők is. A csoport segíthet a felépülésben, azonban ahhoz, hogy az ember idáig eljusson, be kell ismernie, hogy baja van és ez sokszor nem könnyű.

A felépülési program 12 lépésből áll, aminek nagyon fontos része, hogy beismerjük a problémát, meg akarjunk változni, és elfogadjuk ehhez a segítséget. Az is lényeges mozzanat, hogy összeszedjük, kinek árthattunk a függőségünkkel, és megpróbálunk valamiféle jóvátételt nyújtani nekik.

Ami fontos, hogy egy játékfüggő SOHA TÖBBÉ nem játszhat. Szinte mindenki beleesik abba a hibába, hogy egy idő után úgy érzi, képes lenne úgy játszani, hogy kontroll alatt tartja saját magát. Ilyenkor elkerülhetetlenül bekövetkezik a visszaesés, majd a kétségbeesés, és szerencsés esetben ismét segítséget kér az érintett.

A csoport támogatása azért nagy segítség, mert a játékfüggő olyanok között van, akik megértik, mert szintén az ő cipőjében jártak vagy járnak. Láthat pozitív példákat, amik erőt adnak, és folyamatos támogatást kap, hogy kitartson, és visszaterelje az életét a normál kerékvágásba.

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaddal kapcsolatosan? Keress minket bizalommal!

Tovább a szakértőkhöz