Egyeseknél egyfajta kényszerré válhat a szerencsejáték, legyen szó kaszinóról, kaparós sorsjegyről, pókerről vagy a lottózásról. Képtelenek megállni, újra és újra játszanak. Vagy azért, hogy nyerjenek, vagy azért, hogy a már elvesztett pénzüket visszakapják.

függőség tesztek szerencsejáték addikció

 

A játék és a szerencsejáték is, mértékletes alkalmazás esetén örömforrás lehet. Vicces ajándék esküvőn egy kaparóssorsjegy azzal a szöveggel, hogy „házat/autót vettem neked”. De sajnos van, akinek már nem annyira viccesek a szokásai és annak következményei. Több időt tölt a szerencsejátékkal, a tervezettnél, netán a lehetőségeknél többet költ rá és belekerül akár egy adósságcsapdába.

Tesztünkből megtudhatja, mennyire veszélyeztetett szerencsejáték függőség szempontjából. Jelölje, hogy milyen gyakran fordultak elő Önnel az alábbiak az elmúlt 12 hónap során!

Milyen gyakran fordult elő Önnel AZ ELMÚLT 12 HÓNAPBAN, hogy …

soha

néha

gyakran

majdnem mindig

1.

… nagyobb összeget kockáztatott, mint amekkora veszteséget megengedhet magának?

0

1

2

3

2.

… nagyobb összeget kellett kockáztatnia ahhoz, hogy ugyanazt az izgalmat élhesse át, mint korábban?

0

1

2

3

3.

… hogy egy veszteséget követően rövid időn belül visszament, hogy visszanyerje a korábban elveszített pénzét?

0

1

2

3

4.

… pénzt kért kölcsön valakitől vagy eladott valamit, hogy pénzhez jusson a játékhoz?

0

1

2

3

5.

… úgy érezte, hogy problémája van a szerencsejátékkal kapcsolatosan?

0

1

2

3

6.

… a szerencsejáték miatt valamilyen egészségügyi problémája volt; beleértve a stresszt és a szorongást is?

0

1

2

3

7.

… mások szóvá tették, hogy Ön szerencsejátékozik, vagy azt mondták, hogy Önnek problémája van a szerencsejátékkal (függetlenül attól, hogy Ön szerint igazuk volt vagy sem)?

0

1

2

3

8.

… anyagi nehézségei támadtak Önnek vagy az Önnel együtt élőknek a szerencsejáték miatt?

0

1

2

3

9.

… bűntudatot érzett a szerencsejátékozása vagy annak következményei miatt?

0

1

2

3

0 pont: Problémamentes játékos

A teszt eredménye alapján úgy tűnik, hogy az Ön életében nem probléma a szerencsejáték. Úgy tűnik, amennyiben egyáltalán szokott játszani, hogy az a mértékletes és egészséges határok keretein belül zajlik. Legyen tudatos és tartsa meg jó szokásait!

1-2 pont: Alacsony problémájú játékos

A teszt eredménye alapján úgy tűnik, hogy a szerencsejátékozás nem okoz komoly gondot az életében. Ugyanakkor kockázatos szokás vagy viselkedés fellelhető, így különösen fontos, hogy figyelje szokásait, a kereteket, amit önmagának szab és hogy azokat betartsa, könnyen.

3-7 pont: Problémás játékos

A teszt alapján a szerencsejáték problémát jelent az Ön életében, s ez a probléma várhatóan fokozódhat a jövőben. Kapcsolataiban, pénztárcáján könnyen kiütközhet ez a szokása és komoly a kockázat, hogy elveszíti a kontrollt. Figyeljen a tünetekre, szabjon határozott kereteket és kérjen segítséget szakembertől!

8 pont vagy több: Kifejezetten problémás játékos

A teszt eredménye alapján komolyan fennáll annak veszélye, hogy Ön szerencsejáték-függő.

Az, aki túl sokat játszik, vagy nagyon belemerül a játékba, elvesztheti a helyes döntési képességét arról, hogy reálisan mérlegeljen: meddig és mennyiért? Az Ön esetében is az a valószínű, hogy már sokkal inkább a kényszer, s nem az öröm vagy a kikapcsolódás vezeti a játékát. Mindneképp javasoljuk, hogy forduljon szakemberhez, kérjen segítséget!

 Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaddal kapcsolatosan? Keress minket bizalommal!