tesztek testedzés függőség Demetrovics Zsolt

Fotó:istock/Petr_joura

Egyre többet hallunk a számtalan veszélyes és nyilvánvalóan egészségtelen függőségről, ezért sokakban felmerülhet a kérdés: mi a baj azzal, ha valakinek a testedzés a szenvedélye? Jóból is megárt a sok?

 

Az alábbi teszt során hat egyszerű állítást lát, a lehető legőszintébben válaszolja meg, mennyire ért velük egyet. A kiértékelés során tanácsokat kaphat arra vonatkozóan, hogy mit érdemes tennie. Majd lejjeb görgetve megismerheti, hogy mit gondolnak a kutatók a kérdésről.

Görgess

lejjebb

további

tanácsokért...

További függőség tesztjeinket (alkohol, videójáték, szerencsejáték, munka) itt találod.

Létezik testedzés függőség?

Bár a testedzésfüggőség pontos definiálásáról még ma is tudományos vita zajlik, abban a legtöbb kutató egyetért, hogy jellemző tünetei lényegében semmiben sem különböznek más viselkedési vagy kémiai addikció tüneteitől. Ugyanúgy megjelenik a szervezet toleranciája, a megvonási tünetek, és az is, ahogy a testedzés a függők és környezetük számára ártalmassá, a mindennapi életvitelt, a kapcsolatokat, a szociális funkciókat károsítóvá válik

Hogyan ismerhető fel a testedzés függőség?

Homályos a határ,  honnan nevezhető a szenvedély függőségnek, érdemes sorra venni a tüneteket Demetrovics Zsolt és Kurimay Tamás, a függőségek két kiemelkedő kutatójának összefoglaló tanulmánya alapján.

●Az első árulkodó jel a túlzott mértékű sporttevékenység, mely során már károsodhat testi, lelki, társas vagy más területet érintő működésünk. 

●A második, hogy a testedzés átveszi az uralmat  a mindennapjainkon: amikor éppen nem edzünk, akkor is ez tölti ki gondolatainkat, érzéseinket. 

●Gyorsan kialakulhat a tolerancia: ahogy a szervezet alkalmazkodik, egyre sűrűbben és sűrűbben, több és több testedzés szükséges ahhoz, hogy megfelelően érezzük magunkat. 

●Ha mégsem sikerül kielégíteni a testedzés iránti vágyat, megjelennek a megvonási tünetek: hangulatingadozások, ingerültség, alvászavar vagy egyéb testi és/vagy pszichés panaszok. A függő hiába észleli, hogy  teste, társas kapcsolatai vagy munkahelye / tanulmányai a túlzott mértékű testedzés rovására mennek, tovább folytatja. 

Kik a veszélyeztetettek?

A függőség orvosi diagnosztizálásában fontos tényező, hogy a túlzott testedzést ne magyarázza más mentális zavar, például anorexia. Ez azért is jelenthet kihívást, mert gyakran a testképzavar és a testedzés függőség kéz a kézben jár. Számos tanulmány jelzi, hogy az evési zavarok esetében kiemelkedően magas a kényszeres testedzés előfordulása, és fordítva, a testedzés függőség esetében is jellemzô a testtel, a testképpel, a testsúllyal való túlzott mértékű foglalkozás, és ehhez kapcsolódóan a táplálkozási magatartás fölött gyakorolt speciális kontroll.

Egy tanulmány egyenesen arra jutott, hogy a kényszeres futóként azonosítható férfi hosszútávfutók nem csak a családi hátterük és társadalmi státusuk alapján hasonlítanak az anorexiás nőkre, hanem számos személyiségdimenzió mentén is. Ilyen a saját magukkal szemben támasztott rendkívül magas elvárások, a testi diszkomfort érzések jó tűrése, az esetleges komoly kimerültség tagadása, valamint a depresszív tendenciák.

Hasonló összefüggéseket mutatattak ki  egy a fiatal, elsősorban testépítő férfiak között gyakori testképzavarral kapcsolatban, ami gyakorlatilag az anorexia nervosa fordítottjának tekinthető. Az úgynevezett izomdiszmorfiában szenvedő - jellemzően - férfiak, az  igen izmos testalkatuk ellenére is soványnak és kicsinek tartják magukat, és mindent megtesznek azért, hogy még izmosabbak és nagyobbak legyenek. Nyáron is vastag melegítőben vagy dzsekiben járnak, nem mutatkoznak strandon, mert félnek, hogy kinevetik őket “vékonyka” testalkatuk miatt.  Ahogy az anorexiásokat, őket sem győzi meg tükörbeli látványuk, de testképzavaruk fordított: hiába vannak “kigyúrva”, akkor is soványnak látják magukat. 

Sok más függőséghez hasonlóan a testedzés függőség kockázata is felmérhető pár egyszerű kérdés megválaszolásával. Ez határozottan nem jelent orvosi diagnózist, de kaphatunk pár tippet arról, hogy mire érdemes figyelnünk, ha a testedzésfüggés kérdése felmerülne környezetünkben.

További ajánlott tesztek: