“Miért nem vagy inkább a barátaiddal? - De hát a barátaimmal játszom!” Egyre gyakoribbak a hasonló párbeszédek szülő és gyerek között. A mai fiatal generációk számára a játék már gyakorlatilag egyet jelent az online illetve videojátékokkal, miközben a fiatal szülőket sem a játszótér nevelte csupán az életre. Az online játékok hozzájárulnak a gyerek fejlődéséhez, de sok veszélyt is rejtenek. Tesztünk célja, hogy a rávilágítson a videojáték függőség mindennapjaira. Az a szülő, aki saját magával tisztában van, jobban érti, jobban kezeli a gyerek szokásait is.

függőség elte tesztek online játék videójáték addikció időtöltés hiperaktivitás játék függőség

 

Lássuk be, a játék gyakran nem csak a gyereknek öröm, hanem a szülőnek is könnyebbség, hogy egy-két órára van, ami lekösse a gyereket. Úgy érezzük, ha egy helyben ül a lakásban, akkor nincs veszélyben, sőt, kifejezetten a szemünk előtt van. Hasonló a helyzet egy hosszabb autós kiránduláskor is. Mi magunk is jobban tudunk a vezetésre vagy az utazás részleteinek megtervezésére koncentrálni, ha a gyerekek nem fészkelődnek a hátsó ülésen, hanem csendben elfoglalják magukat. Azt pedig természetesnek vesszük, hogy a gyerek számára mindig öröm, ha képernyő előtt lehetnek, talán még örülünk is, hogy a passzív filmnézés helyett legalább gondolkodnak, hiszen problémákat oldanak meg a játék során. Ebben van is igazság, a különböző játékok fejleszthetik a memóriát, a gyorsaságot, a pontosságot, a döntésképességet. Sőt, akár különböző témák, szakmák vagy tudományterületek iránt is felkelthetik a gyerekek érdeklődését, mint a történelem, a tervezői feladatok.

Mint annyi más esetben, itt is a mértékletesség lehet a kulcs. A túlzásba vitt videojáték leghamarabb a gyerekek viselkedésén látszik meg. Oxfordi kutatók szerint a napi egy óránál kevesebb játék pozitívan hat a gyerekek viselkedésére, míg a három óránál több már hajlamossá tehet a verekedésre, hiperaktivitásra, sőt, végső soron akár a tanulmányi eredmények romlásához is vezethet.

A videojáték olyan játék, amellyel a játékos egy felhasználói felületen keresztül lép kölcsönhatásba (interakcióba) és arról egy kijelző eszközön keresztül kap visszajelzéseket. A visszajelzések történhetnek látványban, hangban és fizikailag is, különböző, folyamatosan fejlődő technikai eszközök segítségével - mint például a képernyők, hangszórók vagy rezgő kontrollerek, melyek a jelenkorban elektronikai alapokon működnek, legtöbb esetben számítógépek és videojáték-konzolok és egyes játékgépek. A videojátékok műfaja: akció, ügyességi, kaland, stratégiai, szerepjátékok stb. Kiemelten elterjed rokonműfaj az MMO, ami interneten játszható sokszereplős online játék, ennek várfaja az MMORPG, ami ennek szerepjáték formája.

Az ELTE kutatói összeállítottak egy kérdőívet, ami ugyan nem ad orvosi diagnózist, de segít megvilágítani, hogy mitől válhat problémássá a túl sok videojáték. A teszttel feltérképezheti a szülő saját videojáték-szokásait.

Az alábbiakban az videojátékok használatával kapcsolatos állításokat olvashatsz. A kérdőív kizárólag a videojátékokra vonatkozik, de az egyszerűség kedvéért az egyes állításoknál csak a „játék” kifejezést használjuk. Kérjük, jelezd az 1-től 5-ig terjedő skálán, hogy az egyes állítások mennyire, milyen gyakran jellemzőek rád!

 soha

 ritkán

 időnként

 gyakran

 majdnem mindig/ mindig

1. Amikor nem játszol, milyen gyakran fantáziálsz a játékról, vagy gondolsz arra, hogy milyen lenne most játszani?

0

1

2

3

4

2. Milyen gyakran fordul elő, hogy többet játszol, mint ahogyan azt eredetileg tervezted?

0

1

2

3

4

3. Milyen gyakran fordul elő veled, hogy lehangoltnak, szomorúnak, idegesnek érzed magad, amikor nem játszol, de aztán ez az érzés elmúlik, amikor játszani kezdesz?

0

1

2

3

4

4. Milyen gyakran érzed úgy, hogy csökkentened kellene a játékkal töltött időt?

0

1

2

3

4

5. Milyen gyakran panaszkodnak a környezetedben lévők arra, hogy túl sok időt töltesz a játékkal?

0

1

2

3

4

6. Milyen gyakran fordul elő, hogy nem találkozol egy barátoddal, mert inkább játszani szeretnél?

0

1

2

3

4

7. Milyen gyakran ábrándozol a játékról?

0

1

2

3

4

8. Milyen gyakran fordul elő, hogy játék közben nem érzékeled, milyen gyorsan múlik az idő?

0

1

2

3

4

9. Milyen gyakran érzed magad nyugtalannak, feszültnek, ha nem játszhattál annyit, amennyit szerettél volna?

0

1

2

3

4

10. Milyen gyakran fordul elő, hogy szeretnéd csökkenteni a játékkal töltött időt, de nem sikerül?

0

1

2

3

4

11. Milyen gyakran fordul elő, hogy veszekedésre kerül sor a szüleiddel vagy partnereddel a játék miatt?

0

1

2

3

4

12. Milyen gyakran fordul elő, hogy nemet mondasz egy programra, mert inkább játszani szeretnél?

0

1

2

3

4

13. Milyen gyakran érzed úgy játék közben, mintha megállna az idő?

0

1

2

3

4

14. Milyen gyakran érzed nyugtalannak, feszültnek magad, ha több napig nem tudtál játszani?

0

1

2

3

4

15. Milyen gyakran érzed úgy, hogy játék problémákat okoz számodra?

0

1

2

3

4

16. Milyen gyakran választod a játszást ahelyett, hogy elmennél valakivel szórakozni?

0

1

2

3

4

17. Milyen gyakran fordul elő, hogy annyira belemerülsz a játékba, hogy észre sem veszed, hogy megéheztél?

0

1

2

3

4

18. Milyen gyakran fordul elő, hogy ideges leszel vagy kiborulsz, ha nem tudsz játszani?

0

1

2

3

4

Kiértékelés:

18 pont alatt – A videojáték nem okoz Önnek problémát!

A teszt alapján úgy tűnik, hogy Önnek nem okoz problémát a videojátékokkal játszás.

18-26 pont között – A videojáték alig okoz Neked problémát!

A teszt alapján úgy tűnik, nem okoznak problémát életedben a videojátékok, nincs komolyabb kihatással sem a magánéletede, sem a munkádra. A gondolataid ritkán kalandoznak az online játékok felé, mikor másra kell koncentrálnod, és a gép előtt töltött időnek is könnyen határt tudsz szabni.

Fontos, hogy ezeket a szokásokat meg is tartsd, és vedd észre, ha esetleg megváltoznának. Intő jel, ha elkezdesz az időkeretein kívül is játszani.

27–36 pont között – Kockázatos videojáték szokások

A teszt alapján nem hagy hidegen a videojátékok világa és kérdéses, hogy milyen irányba lendítheti tovább szokásaidat egy-egy külső impulzus, probléma vagy krízis. Éppen ezért érdemes ezen a ponton tiszta fejjel végiggondolnod, milyen helyzetekben ülsz le a gép elé, fogsz bele online játékokba, és milyen helyzetekben van esélye, hogy kicsúszik kezedből a kontroll.

Ha azt veszedi észre, hogy több időt, talán pénzt is költesz a hobbidra, vagy esetleg lemondod a családi, baráti programjaid, félreteszel egyes kötelességeket, csak azért hogy gépezhess, akkor itt az ideje odafigyelni, segítséget keresni. Szintén intő jel lehet, ha néha már nem tudod megmondani, mennyi ideje ülsz a számítógép előtt, vagy akár enni is elfelejtesz.

Szabj ésszerű kereteket szokásodnak annak érdekében, hogy mértékleteségbe szorítsd hobbid, s amennyiben azt veszed észre, hogy nem tudod ezeket tartani, kérj segítséget szakembertől.

36-65 pont között – Problémás online játék használat, érdemes odafigyelni, úgy tűnik, problémáid vannak

A teszt alapján fontos a videojáték az életedben és a függőség veszélye is fönnállhat esetedben. Fennáll a veszélye, hogy egyszercsak elveszted az egyensúlyt, és azon kapod magad, hogy elvágtad magad a környezetedtől, az éjszakáid a játékokkal töltöd, nappal pedig nehezen tudsz koncentrálni. Éppen ezért próbáld meg hidegfejjel mérlegelni szokásaid, életed.

A videojátékozás könnyen irracionális méreteket ölthet anélkül, hogy a környezetünk egyértelműen jelezné, mert egyrészt társadalmilag jobban elfogadott függőség, másrészt a szeretteink könnyen kendőzik a problémát. Lehet, hogy ezzel segíteni vagy védeni kívánnak minket, de ezzel tulajdonképpen megágyaznak a függő életmódnak.

A kapcsolataira különösen ügyelj: persze az online barátságok is lehetnek értékesek, de fontos, hogy ne lépjen a játékkényszer a közvetlen közelünkben élőkhöz, a szeretteinkhez való kötődés helyébe. Főleg fontos, hogy ne vedd támadásnak, ha szeretteid a szokásodról panaszkodnak, ha hallgatsz rájuk, időben észlelheted problémás használatodat.

Azonosítsd a problémás használat szituációit, tüneteit és ezeken keresztül szabj mértékletes határt szokásodnak. Amennyiben ezt nem sikerül tartanod és gyakran áthágod ezeket a kereteket, szabályokat, vagy problémás számodra a videojáték okozta élemények helyettesítése, úgy fordulj szakemberhez.

66 pont vagy afelett – A videojáték komoly gond lehet, keress szakmai segítséget!

Sajnos rossz hírünk van - a teszt alapján nagy eséllyel vagy videojáték-függő. Ez a probléma, bár kevésbé tűnhet ártalmasnak, nagyon hasonló viselkedésen alapul, mint más függőségek.

Az viszont jó hír, hogy elolvastad ezt a cikket, és kitöltötted a tesztet. A legelső, kritikus lépés az, hogy felismerjük és magunknak beismerjük, problémánk van. Ezután következik a szakemberek és szeretteink segítségével való hosszú folyamat, a leszokás.

Ha videojáték függőségről van szó, akkor más függőségekkel szemben nem egy szerről kell leszoknunk, hanem kifejezetten a viselkedési mintáinkra kell koncentrálnunk. Milyen a napi ritmusunk? Mennyit, mikor alszunk, eszünk? Tudjuk-e kezelni az intimitást, vagy elzárkózunk a szeretteinktől?

A videojáték függők számára megszűnik a külvilág, intő jel tehát, ha felborul a napunk menete: az evés, az alvás, a munka, tanulás, szórakozás mind hullámzóak, vagy megfeledkezünk róluk, vagy túlzásba visszük őket.

Pszichológus segítségével érdemes megtalálnunk a függőség kialakulásának okát. Talán menekülünk valami elől? El akarjuk felejteni a jelenünket? Barátokat keresünk? A függő egyik ismérve, hogy magányosnak érzi magát. A játékosok sokszor nem érdeklődőek, nincs hobbijuk, akár depressziós tüneteik is lehetnek.

Amennyiben videojáték szokásai problémások lehetnek, forduljon segítségért szakemberhez!

Forrás: Pixabay